Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Katolička crkva u Beču prelazi u ruke Srpske pravoslavne crkve za 200 tisuća eura

Pročitajte i ovo

Austrijski kardinal Schönborn veliki je zagovornik ekumene i pristaša kršćanstva kao zajednice jedinstva i suradnje, bez obzira na denominacije

Eparhija u Beču kupila je zgradu Katoličke crkve od Bečke nadbiskupije po povlaštenoj cijeni od 200 tisuća eura, a u utorak popodne eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švicarsku službeno će preuzeti zgradu u bečkom Meidlingu. Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. tako će promijeniti vlasnika i postati pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Na primopredaju dolazi kardinal Christoph Schönborn u pratnji dvaju biskupa Bečke nadbiskupije, dok će uz vladiku austrijskog Andreja biti prisutni mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vladike braničevski Ignatije, njemački Grigorije i bregalnički Marko, javljaju srpski mediji. Ovo je drugi sakralni objekt koji je Eparhija preuzela od Bečke nadbiskupije. Eparhija SPC-a vlasnica je triju hramova. Prvi i najstariji je katedralni Hram svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne općine u drugoj polovici 19. stoljeća. Drugi je prenamijenjena industrijska hala u bečkom Leopoldstadtu. Treća crkva je Hram Bogorodičina rođenja u Ottakringu, bivša katolička crkva iz sredine 18. stoljeća, koju je Eparhiji poklonila Nadbiskupija. Crkva koju će danas preuzeti Eparhija izgrađena je prije 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlaštenoj cijeni od 200 tisuća eura. Sama crkva ima više od 1000 četvornih metara površine. U kvadraturu se, uz liturgijski prostor (340 četvornih metara), ubrajaju zajedničke i prateće prostorije te tri parohijalna stana u susjednoj stambenoj zgradi. Austrijski kardinal Schönborn veliki je zagovornik ekumene i pristaša kršćanstva kao zajednice jedinstva i suradnje, bez obzira na denominacije, javljaju srpski mediji. Stav je Nadbiskupije da se katoličke crkve uvijek promatraju kao mjesne crkve i te da se objekti daruju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama ako padne broj vjernika. Katolička crkva u Austriji tako se suprotstavlja općem europskom trendu prema kojem se crkve ostale bez vjernika profaniziraju i prodaju kao prostori za robne kuće, kina, restorane i druge svjetovne potrebe.

U Austriji živi oko 300.000 Srba, a taj broj obuhvaća one koji imaju srpsku putovnicu i Austrijance srpskog porijekla, od kojih su više od trećine vjernici.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Ivana Knoll ne mari za katarska pravila

Najzgodnija navijačica na Svjetskom prvenstvu u Kataru odlučila je promijeniti pravila odijevanja pa se tako u jednodijelnom kupaćem kostimu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo