Petak, 7 kolovoza, 2020

Kardinal Vinko Puljić predvodio misu uočnicu u Podmilačju

Pročitajte i ovo

Intervju Bojan Domić: Do 2024. u Travniku bi Hrvati konačno trebali ostvariti ravnopravnost

Travnik kao središte višenacionalne županije - Srednjobosanske, ima sve predispozicije postati grad s posebnim izbornim pravima koji će jamčiti...

Drugi dan susreta mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već u šest sati molila...

Busovača: Služena misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a na Kuli

Na spomen obilježju Križ na Kuli u Busovači, danas je slavljena sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a i...
U utorak 23. lipnja započela je proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja. Uočnicu – misu za bolesnike, predvodio je na vanjskom oltaru nove župne crkve vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.
Foto: Davor Krajinović

Foto: Davor Krajinović

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u  Bosni i Hercegovini, svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine. Uoči svečeva spomendana, 23. lipnja, u 16 je sati, iznošenjem kipa sv. Ive s procesijom, pokorničkim slavljem te prvom misom otvoreno slavlje.

Potom je svetu misu za bolesnike predvodio kard. Puljić, u suslavlju s 15-svećenika među kojima je bio i fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, koji je zaželio svim hodočasnicima ali i svima nazočnim da im na ovoj svetoj misi otpočne proces obraćenja, da se svi kući vrate obnovljeni.  Upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža, na početku se obratio okupljenom mnoštvu, tražeći moćni zagovor Božjeg proroka i preteče  Kristova, Sv. Ivana Krstitelja te se zahvalio, prije svega kardinali Vinku i provincijalu fra Jozi na dolasku i pozdravio brojne nazočne goste iz političkog i društvenog života sa svih razina vlasti.

Nakon naviještenoga Evanđelja, kardinal je Puljić u propovijedi najprije podcrtao kako je Sv. Ivan pokornički lik koji nosi snažnu poruku. „Želim ovom svojom besjedom priključit se Papinom pozivu, koji je zapravo na neki način htio svojim pozivom Laudato si propuditi svijest i odgovornost za darove Božje. Posebno da to bude pogled na cjelovit život. U tom smislu treba izgrađivati politiku ugrađivanja kriterija vrednota. Danas su vrednote urušene. To je zapravo bila uloga Ivana Krstitelja, poručiti prave vrednote i uputiti narod da dočeka Mesiju. Mi danas imamo tu ulogu – da je Krist s nama i među nama. Ali, nažalost, vrlo često ta je slika Krista zasjenjena raznim urušenim vrednotama. Raznim interesima sebičnošću, ohološću. Često puta nije prepoznatljiva slika Kristova u kršćanskom srcu, u kršćanskom životu, u kršćanskom govoru, u kršćanskoj komunikaciji. Zato treba shvatiti ne samo za danas život, nego život koji gleda iz prostora u vječnost.

To je ta dalekosežnost pogleda. Zato je potrebno odgajati kulturu gdje se odgaja odgovorna savjest. Bog je dao čovjeku, utkao u srce Božji zakon. Svaki čovjek u sebi nosi savjest. Samo, što se događa s tom savješću?! Čovjek se često vlada po onoj narodnoj: Ako nećeš raditi kako misliš, onda počneš misliti kako radiš. Drugom riječju, ne ravnamo se po onom Božjem zakonu u nama. Zato je potrebno vratiti se izvoru, korijenu. Onomu što nas treba činiti prepoznatljivim da smo Kristovi, da smo kršćani“, poručio je kardinal.

 

Govoreći o aktualnom političkom trenutku, vrhbosanski je nadbiskup podsjeti na staru, ali nažalost i danas aktualni usud tri Hrvata, četiri stranke. “Gdje god smo mogli, podijelili smo se. I ne samo da se dijelimo, nego to smatramo i uspjehom demokracije. Danas vidimo kako se to urušilo. Ljudi su izgubili dostojanstvo. Ne smijemo dalje sramotiti korijene”, kazao je naglasivši kako nam je svima danas zadaća iskreni dijalog za istinski interes svoga naroda, opći interes ali i interes cijeloga čovječanstva.

Također, kardinal je Vinko apelirao da svi iz Vrbaške doline danas krenu s zavjetom: Želimo život čuvati, braniti i istinski se odgajati u tome. “A ne”, kazao je “da se ubijane nerođenog djeteta smatra progresivinm, naprednim.” Uz to, nadbiskup je naglasio koliko je važno shvatiti svetost braka. Ali i naglasio koliko je važna ljubav prema rodnoj grudi.. “Uvijek treba promisliti: Koliko je ljudi, mojih predaka zakopano u toj grudi. I ako ja to prezrem, i moj će grob brzo prezreti”, poručio je.

Na kraju misnog slavlja kardinal Puljić je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim te je podijelio svečani blagoslov.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, jutarnje mise su u 7 i 8.30 sati, dok je svečano središnje misno slavlje u 11 sati. U 12 sati je završetak, okrepa i odlazak hodočasnika domovima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Premijera predstave “Čarobnjak iz Oza” oduševila Busovljake (FOTO)

Kako smo i najavljivali, premijera prve predstave busovačkih kazalištaraca, "Čarobnjak iz Oza", oduševila je sve prisutne i osvojila njihova...

Zasjedao krizni stožer ŽSB-a: Teška situacija

Ukoliko bude nastavljen trend rasta broja novozaraženih koronavirusom, zdravstveni sustav Srednjobosanske županije (SBŽ) mogao bi se naći pred kolapsom, rečeno je novinarima nakon jučerašnje...

Inspektori otkrili značajna kršenja obveznih mjera protiv korone, izrekli devet mjera o zabrani rada

Inspekcijski organi u FBiH proveli 11.097 inspekcijskih nadzora, donijeli 1.385 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekli 280 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 492.015 KM,...

Uhićen u BiH zbog korištenja krivotvorene hrvatske osobne iskaznice

Banjolučka policija uhitila je osobu inicijala S.I. za kojom je raspisana tjeralica od Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije, a koja je kod sebe imala...

Osam rudnika FBiH samo za poreze dužno 472 milijuna KM, Željeznice 196

Pojedinačno gledano, neslavni rekorder već godinama je Javno poduzeće Željeznice FBiH, čija se dugovanja nastavljaju gomilati te raste i kamatna stopa. Porezna uprava FBiH izašla...
- Marketing -

Pročitajte i ovo