Subota, 19 rujna, 2020

Kardinal Puljić sa 75. rođendanom predaje Papi odreknuće od službe (VIDEO)

Pročitajte i ovo

Horor u Jajcu: U požaru izgorjelo jedanaestogodišnje dijete

U ulici Ive Andrića nadomak groblja Mašet u Jajcu sinoć je došlo do strašne tragedije – u požaru je...

Kosa vam se brzo masti? Ovo bi mogli biti glavni razlozi

  Ako imate problem s masnom kosom i osjećate se kao da biste je mogli svaki dan prati, vjerujemo da...

Blagdan Gospe Žalosne: Kardinal Vinko Puljić sutra na Kalvariji predvodi sveto misno slavlje

U utorak, 15. rujna slavi se blagdan Gospe Žalosne. Gospa Žalosna svečano se slavi na Kalvariji, kod Viteza, gdje prisustvuju...
Kardinal Vinko Puljić koji je u utorak napunio 75. godina života potvrdio je kako će papi Franji sukladno ustaljenoj praksi sada ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup no neće prestati djelovati šireći vjeru i zalagati se za pravdu i jednakopravnost Hrvata u BiH.

“Moje je dati Papi svoju ostavku, a što će on uraditi to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal nedjelja.ba dodajući kako će poslušati što god Sveti otac odluči.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

Raniji hvarski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. rujna. Kardinal Puljić kazao je kako je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagodbe novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutarnji preustroj.

Pojasnio je kako to znači da svećenici moraju pokazati hrabrost i sposobnost očuvati evanđeoski duh a vjernici moraju pokazati kako su oni ti koji istinski žive vjeru i prenose je na nova pokoljenja. “Moramo biti prepoznatljiva crkva”, istaknuo je kardinal Puljić.

Na izravno pitanje kako u tim promjenama vidi različite zamisli o tome što bi sada trebali činiti Hrvati-katolici i trebaju li se oni “nakon što su izgubili Bosnu koncentrirati na Hercegovinu” kardinal Puljić kategorično je odgovorio kako to promoviraju politike “sklone nepravdi”.

Takav koncept značio bi svođenje Hrvata na život u entičkim enklavama i označio bi još jedno ozakonjenje ratnih nepravdi nametnutih etničkim čišćenjem i otimanjem imovine, ocijenio je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući kako je nužno ukazivati na neprihvatljivost onih dijelova Daytonskog sporazuma kojima su ozakonjeni progoni ljudi iz njihovih domova. “To je sada teško promijeniti a najveću je cijenu platio je hrvatski narod kao najmalobrojniji”, kazao je kardinal Puljić.

Istaknuo je kako je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je ta država “povijesna stvarnost koju nije nitko izmislio” a hrvatski je narod za njen opstanak jasno dao glas i na referendumu o neovisnosti iz 1992. godine.

Kardinal Puljić je sugerirao kako je to bio autentični izraz narodne volje potvrdivši kako se i osobno zalagao za sudjelovanje Hrvata na referendumu o izdvajanju BiH iz bivše SFRJ. “Nisam rekao ljudima kako će glasovati nego da im je dužnost opredijeliti se”, kazao je kardinal Puljić.

Dodao je kako je i tijekom rata odlučio ostati u opkoljenom Sarajevu jer je želio ohrabriti narod i vjernike preživjevši pri tom različite opasnosti ali i pozive da napusti glavni grad kakve mu je izravno ili neizravno upućivao ratni čelnik Herceg-Bosne Mate Boban. “Moja je reakcija (na te pozive) bila vrlo jasna: nikud ne idem i zbog toga se nisam pokajao”, kazao je kardinal Puljić poručivši kako se Crkva ne povlači nego ide za svojim poslanjem evangelizacije.

Pogledajte intervju:

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

UPOZORENJE IZ MUPA KSB: “Građani imaju zakonsku obvezu čuvanja svoje imovine, uključujući i vozila…”

U proteklom periodu na području Srednjobosanske županije evidentirano je više krađa nezaštićene pokretne imovine, a posebno vozila koja su...

Žitelji BiH će među prvima dobiti cjepiva za Covid-19

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez...

Od danas na snazi nove mjere Kriznog stožera Federacije BiH

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati...

Horor u Jajcu: U požaru izgorjelo jedanaestogodišnje dijete

U ulici Ive Andrića nadomak groblja Mašet u Jajcu sinoć je došlo do strašne tragedije – u požaru je izgorjelo jedanaestogodišnje dijete. Naime, požar je...

SRAMOTNO: Uvredljiva i neumjesna poruka na Spomen obilježju u Busovači

Sinoć je u inbox našeg portala poslana fotografija Središnjeg spomen obilježja palim braniteljima HVO-a u Busovači s jako ružnom, uvredljivom i neumjesnom porukom odnosno...
- Marketing -

Pročitajte i ovo