spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Kako se dijeli nagradni fond i kakav je sustav bodovanja na ITF turniru?

Ono što mnoge zanima, pa i teniske laike, je vjerojatno raspodjela novčanih nagrada i sustav bodovanja.

Teniski turnir u Kiseljaku i ove godine nosi službeni naziv “Juicy Kiseljak open”. Riječ je turniru pod okriljem ITF-a koji se igra za nagradni fond od 25 000 dolara.

Međunarodna teniska federacija odlučuje o raspodjeli nagrada, dakle, organizatori sa tim nemaju ništa i iznosi nagrada su isti za sve turnire iste serije.

Naravno, riječ je o ukupnom nagradnom fondu koji se odnosi i na singl i na dubl.U singlu, svi igrači koji izbore glavni dio turnira dobit će dio “financijskog kolača”. Igrači koji ispadnu u prvom kolu dobivaju po 260 dolara. Oni koji ispadnu u šesnaestini finala dobivaju po 430 dolara.

Tenisači koji budu zaustavljeni u 1/4 finala inkasirat će po 730 dolara, dok će oni koji dođu do poluzavršnice osvojiti po 1255 dolara.

Poraženi finalist dobiva 2120 dolara, dok igrač koji osvoji turnir inkasira 3600 dolara.

Kad je u pitanju dubl, također svi igrači koji igraju glavni dio turnira dobio određen dio novca. Nagrade o kojim pišemo odnose se na dubl, ne pojedinačno.

Parovi koji ispadnu u šesnaestini finala (u dublu natjecanje počinje od 1/16) osvajaju po 180 dolara (dakle, 90 po igraču). Parovi koji budu zaustavljeni u četvrtfinalu dobiju po 320 dolara.

Oni koji zapnu u polufinalu “bogatiji” su za 540 dolara.

Dubl koji izgubi u finalu osvaja 900 dolara, dok pobjednički dubl bude nagrađen sa 1550 dolara.

Jasno,tenis je vrlo skup sport i novčane nagrade na ovakvim turnirima nisu nešto što privlači igrače, nego osvajanje bodova na ATP ljestvici kojima se probijaju do puno jačih turnira.

Igrači koji prođu prvo kolu u singlu i ispadnu u 1/16 dobivaju po 1 ATP bod. Oni koji ispadnu u četvtrfinalu osvajaju 3 boda, u polufinalu 8 bodova.

Finalist turnira dobiva 16 bodova, dok je pobjednik bogatiji za 25 ATP bodova, kojima se može znatno popraviti na ATP ljestvici.

Dublovi koji ispadnu u četvrtfinalu osvajaju 3 ATP boda, u polufinalu 8.

Finalisti dobivaju 16 bodova, a osvajači 25.

Sustav bodovanja često se mijenja, a ovaj će sigurno biti na snazi do kraja kalendarske godine.

ITF turniri su odskočna daska za tenisače. Mnogi tenisači koji su igrali u Kiseljaku kasnije su stigli i do Grand Slama. Spomenut ćemo samo neke, Damir Džumhur, Francisco Cerundolo,Cristopher OConell, Mate Pavić. Ove godine prijavljen je bio Aziz Dougaz, no odustao je jer je upao na kvalifikacije Roland Garrosa koje se igraju u istom terminu. To samo pokazuje kako su ovi turniri vrlo dobri i kako prirodnim slijedom događaja igrači od ITF turnira idu prema jačim turnirima.

BM/artinfo.ba

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti