spot_img

Kako je mladić iz Brazila postao katolički svećenik u BiH

– Ždrijebom sam dobio BiH. Iskreno, ne samo da nisam znao jezik, nisam znao ni da BiH postoji. Ali sada sam pravi Bosanac i Hercegovac – kaže Paulo na odličnom hrvatskom

Ovako svoju životnu priču počinje Paulo Henrike dos Santos Coelho, imenjak i zemljak slavnog romanopisca bestselera, poput “Alkemičara” i “Dnevnika jednog čarobnjaka”. Paulo Coelho mlađi ne vjeruje u čarolije i alkemiju. On je, od malih nogu, posvećen Bogu i na čudesan način je dospio u BiH. Još 2011. godine, kao mladić s nepunih 18 godina, odlučio je postati katolički misionar. Nije znao gdje će ga put odvesti niti je mogao birati, objavio je portal srpskainfo.com.

Ždrijebom sam dobio BiH. Iskreno, ne samo da nisam znao jezik, nisam znao ni da BiH postoji. Ali sada sam pravi Bosanac i Hercegovac – kaže Paulo na odličnom hrvatskom, bošnjačkom ili srpskom jeziku koji mladi svećenik taktično zove “ovaj vaš jezik”. Vlč. Paula koji služi u Vogošći kod Sarajeva novinari portala srpskainfo.com zatekli su u Vukovaru. Došao je, kaže, odati počast žrtvama Vukovara, a namjera mu je, dodaje, pokloniti se i drugim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. – Odavno sam želio doći u Vukovar – kaže Paulo. Paulo Coelho je rođen 1993. u Santo Andrei u Brazilu, a odrastao je u São Paulu, metropoli koju smatra svojim zavičajem. – Nije mi bilo lako navići se na te vaše ljupke male gradove. Recimo, Vukovar ili Vogošća su, otprilike, kao moje susjedstvo iz djetinjstva, a čak i Sarajevo je manje od jednog kvarta u São Paulu – kaže Paulo Coelho. Ipak, BiH ga je, veli, očarala, kao i njegove roditelje i brata, koji su prije dvije godine došli iz Brazila čestitati mu što je zaređen za đakona. Paulo je krajem 2011. došao u sjemenište “Redemptoris Mater” u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu 2018. godine.

Nova domovina BiH

– Od prvog dana me je BiH očarala, prije svega nevjerojatnom prirodom. Ima sva 4 godišnja doba, možemo uživati u buđenju proljeća, zlatnoj jeseni, bajkovitoj zimi. Jednostavno, vidim Božju prisutnost, ne samo u ljudima nego i u prirodi – kaže Paulo uz čaroban, gotovo dječački osmijeh, koji prati ove duboke i ozbiljne misli. Kaže, ostat će u BiH, to je njegova nova domovina, osim ako ga “Onaj odozgo” ne pozove na neko drugo mjesto. – Ako se to dogodi, bit će mi žao napustiti ove divne ljude, ne samo katolike nego sve ljude u BiH – kaže Paulo Coelho, sada pravi Bosanac i Hercegovac iz São Paula, katolički svećenik na službi u Sarajevu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti