spot_img

Kada vidite koliko je kora lubenice korisna, čuvat ćete je kao oči u glavi

Lubenica je kraljica ljeta, osvježavajuće i sočno, mnogima omiljeno voće – koje je zapravo povrće. Ali, ovom prilikom nećemo ulaziti u stoljetne rasprave o razlikovanju voća i povrća, nego ćemo se pozabaviti zanimljivim načinima kako iskoristiti koru lubenice.

Jeste li znali da se kora lubenice koristila još od antičkog doma, ali je s vremenom, u društvu fokusiranom na konzumaciju, pala u zaborav?

Ipak, s porastom svijesti o održivosti i nastojanju da se što više otpada iskoristi u druge svrhe, počela je ponovno uživati ​​svoju staru slavu. Znači, umjesto da je bacite u biootpad pročitajte za što sve možete koristiti koru lubenice:

Benefiti kore lubenice
Kora lubenice bogata je hranjivim materijama poput magnezija i kalija, vlaknima i prirodnim aminokiselinama, što znači da pomaže u kontroli kolesterola, u usporavanju apsorpcije šećera u krvi i u snižavanju krvnog tlaka kod odraslih osoba s hipertenzijom.

Bijeli i zeleni dijelovi lubenice mogu se koristiti za smoothieje, mogu se nasjeckati i u salati, od njih se može pripremiti marmelada.

Kora lubenice prepuna je i dobrobiti za kožu. Nakon što je nasjeckate u blenderu, smjesu možete koristiti poput kreme za hranjenje kože, uklanjanje viška ulja s površine kože, ublažavanje crvenila na koži ili bola kod opekotina od sunca…

Također, kora lubenice može se koristiti i kao prirodni kompost za gnojenje biljaka, kao hrana za domaće životinje poput zečeva, svinja ili kokoši, prenosi Krstarica.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti