spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Južina ”pojela” sezonu na popularnom bh. skijalištu

U posljednjih desetak godina ćudljivo vrijeme u više navrata kvarilo je zimsku turističku sezonu na Kupreškoj visoravni.

Protekla je otvorena sredinom prosinca, a ova, premda je gotovo polovina siječnja, još nije ni počela. Zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine nije se mogao proizvoditi ni umjetni snijeg, tako da će zaljubljenici u bijeli sport na prvi spust čekati još neko vrijeme, premda je prvi ovogodišnji snijeg konačno zabijelio kupreške planine.

Snježni pokrivač na skijalištu Čajuša noću se, za nižih temperatura, dopunjava umjetnim snijegom, no danju, zbog njezina pozitivnog predznaka, moćni topovi utihnu.

Trenutačno na stazama radimo s 19 topova, deset u gornjem i devet u donjem dijelu staze. Radimo kolike su mogućnosti i kapaciteti, a, naravno, čim temperatura bude još niža, ti će kapaciteti biti još i veći, govori za Večernji list Ivan Bagarić, član Uprave SRC-a “Adria Ski”.

Mi se prisjećamo ovoga tjedna u siječnju 2022. godine. Staze su bile pune skijaša koji su na vučnice čekali u dugim kolonama, a parkirališta bez slobodnih mjesta. Konstatiramo kako je ove godine južina “pojela” prvi i glavni dio sezone.

Da, nama je oko novogodišnjih blagdana i u vrijeme školskoga raspusta u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini špica, glavni dio sezone, no nadam se da ćemo u ovom drugom dijelu, ako uskoro budemo u mogućnosti pustiti stazu, ipak moći nešto izvući od ove sezone, govoriBagarić.

Tomu se nada i načelnik općine Kupres Zdravko Mioč.

Nekoliko smo dana imali buru, sada je malo južno vrijeme. Nikako se ne da krenuti zimskom turizmu na Kupresu, da padne snijega barem ovih dana kako bismo koliko-toliko popravili ovu zimsku sezonu. Ali, evo, nadam se da će i Bog pogledati malo više na nas pa da ćemo imati više snijega, kaže općinski načelnik.

Svjesni neumoljivih klimatskih promjena, turistički djelatnici, a i lokalne vlasti sve se više okreću ljetnome i proljetnom turizmu.

Mi smo zbog toga izgradili tri nova nogometna sportska terena na kojima radimo pripreme sportskih ekipa, prvenstveno nogometnih iz Premijer lige BiH. Potom ih imamo i iz Hrvatske, iz HNL-a, a tu su i drugi sadržaji. Radimo ovdje i događaje kao što su Bosna rally, Dinarica rally, motokros, planinarenje, ističe Bagarić za Večernji list.

Načelnik Kupresa također naglašava nove sadržaje kojima su se okrenuli, poput brdskoga biciklizma, te dodaje:

Imamo prostora i za motoriste koji već nekoliko godina, tri-četiri zaredom, dolaze na Kupres iz cijele Europe, koji promoviraju Kupres na svoj način, tako da i tu imamo dobru reklamu, samo je pitanje kako ćemo je znati iskoristiti.

A kako bi se zaokružila sva ta pozitivna priča, Kupresu nedostaje turistička zajednica. Odluku o njezinu utemeljenju Općina je donijela te se nadaju kako će do ljeta izići na tržište i promovirati svu ljepotu i potencijale kupreškoga kraja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM