Jeste li znali da je crkva sv. Ante Padovanskog u Busovači nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine?

0
1463
Crkva svetog Ante Padovanskog u Busovači je od 1. travnja 2008. godine nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Naime, povijesna građevina – crkva sv. Ante Padovanskog u Busovači, odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ovaj nacionalni spomenik se sastoji od crkve i pokretnog nasljeđa koga čine:
1. slika Preobraženja Kristova (Freynberg, 1886. godina)
2. skulptura Srce Isusovo (Nastala krajem 19. stoljeća, umjetnička radionica Ferdinanda Stuflessera, Tirol)
3. 14 postaja križnog puta (Josip Biffel, 1980. godina)


Sjedište župe Busovača, do pod konac osmanske vladavine, nalazilo se u mjestu Carica, odakle je preneseno u Busovaču.

U župi je prvotno postojala drvena crkva posvećena Sv. Marku Evanđelistu. Godine 1881-85. izgrađena je sada postojeća crkva, na čijem se zvoniku nalaze četiri zvona (dva nabavljena po dovršetku gradnje, a druga dva god. 1931).

Crkva je najprije bila posvećena Preobraženju Kristovu, a kasnije je kao glavni zaštitnik postao Sv. Anto Padovanski. Godine 1886. nad glavnim oltarom je postavljena slika Preobraženja Kristova, koju je darovalo Društvo bezgrešnog začeća Bl. Dj. Marije iz Beča. Sliku je godine 1881. naslikao slikar Freynberg (500×300 cm). Zidnim slikama crkvu je ukrasio Marko Antonini pod konac 19. ili početkom 20. stoljeća. Slike su tematski bile vezane za život Sv. Ante Padovanskoga. One nisu sačuvane. Dva sačuvana pobočna oltara (jedan je s kipom Sv. Ante) izradila je umjetnička tvrtka Ferdinanda Stuflessera iz Tirola. God. 1912. crkva je dobila orgulje (graditelj V. Holub). Sadašnje orgulje (24 registra) izgradio je Jenko 1981. godine ugradivši u njih svirale od prethodnih.

Crkva je godine 1974. obnovljena izvana, a sljedeće godine iznutra po projektu J. Crnkovića. Tada je postavljena nova oltarna mramorna menza. Godine 1980. za crkvu je naslikao postaje križnoga puta slikar Josip Bifel iz Zagreba. Od istog slikara izvedena su 1987. dva vitraila: Rođenje i Uskrsnuće. U crkvi su i tri vitraila Vladimira Blažanovića: Sveti Anto (1999.), Krštenje na Jordanu i Golgota (2000.)