Je li tajni pacijent Sebija Izetbegović?

0
214
SARAJEVO – Nakon što je “Dnevni avaz” objavio priču o misterioznom pacijentu koji je u četvrtak u izvanrednim i do sada neviđenim i neuobičajenim okolnostima operiran na sedmoj etaži Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, i nakon što smo u petak i ponovno u subotu poslali upit KCUS-u zašto je bio blokiran taj kat i tko je pacijent zbog kojeg su provedene posebne mjere, još nema zvaničnog odgovora.

Beogradski liječnik

Mada je očigledno da se pokušava sakriti identitet pacijenta, sumnja se da je, ustvari, operirana Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, novoizabrana zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i supruga Bakira Izetbegovića, aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

Podsjećamo da su pripreme i sama operacija u jednoj od onkoloških sala u Centralnom medicinskom bloku obavljeni pod posebnim i tajnim mjerama. U čevrtak oko 15 sati svi zaposlenici, uključujući liječnike i drugo osoblje tog odjela, pušteni su kućama. Na odjel su tada stigli dr. Dželaludin Junuzović, direktor kirurških disciplina, dr. Amela Katica-Mulalić, šefica anestezije, Muvedeta Butmir-Čedić, šefica računovodstva, i glavna sestra Ernela Eminović.

Na odjel je stigao i jedan liječnik plastičar iz Beograda, koji je prisustvovao operaciji, koja je trajala skoro osam sati. Sve to vrijeme, do jutarnjih sati u petak, odjel je bio pod blokadom!

Pitanje je zašto se krije ime pacijenta, čak i ako je u pitanju Sebija Izetbegović. Jer, iako zdravstveno stanje običnih građana jeste njihova privatna stvar, kod Sebije Izetbegović, kao i ostalih istaknutih javnih ličnosti, to nije slučaj. Poznato je, naime, da je Sebija Izetbegović prije desetak godina vodila borbu s karcinom dojke i da je o tome poslije govorila u medijima te da je na kraju, kako je potvrdila, pobijedila tu opaku bolest.

S druge strane, danas o tome Sebija Izetbegović ne govori, a domaći mediji, očito, ovu temu tajne operacije u državnoj kliničkoj ustanovi izbjegavaju i ne pišu o njoj.

Koliko su medijske i druge slobode u današnjoj BiH u tom smislu doživjele svojevrsni sunovrat, zorno pokazuje činjenica da su se čak i u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji pisali i objavljivali tekstove o bolesti tadašnjeg predsjednika države Josipa Broza Tita, a konzilij liječnika svakodnevno je izdavao priopćenje za javnost.

Poseban tretman

Također, dok se mnogi pacijenti žale na nedostatak kvalitetne usluge u KCUS-u, gdje većinu lijekova moraju sami kupovati, a u toj ustanovi onkološki pacijenti su čak i prosvjedovali zbog loših uvjeta, za neke se može osloboditi čitav sprat klinike, dovesti ljekar iz Beograda, osoblje Centra otjerati kući i, pored toga, narediti stroga tajnost o njihovom liječenju. Baš zbog toga je KCUS, koji plaćaju građani ove zemlje, obavezan javnost ove zemlje reći koji je pacijent i po kojem osnovu imao takav, poseban i neviđan tretman.

Bolest nije sramota

Jedan od uposlenika KCUS-a kazao je ranije za “Avaz” da nije etično to što je s čitavog jednog odjela u četvrtak većina liječnika i drugog osoblja doslovno otjerana ranije kući s posla. Takvo nešto nikad se nije desilo u KCUS-u, čak ni u vrijeme dok su se liječili najviši službenici BiH. Naš sugovornik istaknuo je da bolest nije sramota i da nije etično da se ljudi uklanjaju s klinike i posla, kao što se desilo u četvrtak.

“Ne možete u jednoj javnoj ustanovi poput KCUS-a blokirati cijeli kat, i to pod velom tajne. Nevjerojatno je da se takve stvari dešavaju u civiliziranom svijetu” – kazao je naš sugovornik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.