spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Jajce nastavlja s ulaganjem u infrastrukturne projekte: 10 milijuna KM u 2022. godini

U 2022. nastavljena je izgradnja vodovoda za naselja na desnoj obali rijeke Vrbas i izgrađena kanalizacijska mreža u dužini od 50 km. S radovima u općini neće se stati ni u ovoj godini

U prošloj, 2022. godini u Jajcu je uloženo 10,000.000 KM u brojne infrastrukturne projekte, koji u velikoj mjeri utječu i doprinose kvalitetnijem životu stanovnika te općine. Riječ je o projektima koji se odnose na poboljšanje i preuređenje gradskih ulica, mjesnih cesta, mostova, javne rasvjete, vodoopskrbe, kanalizacije, sportske infrastrukture, zatim na čišćenje i održavanje zelenih površina i prometnica, izgradnju i poboljšanje objekata od značaja za zajednicu te izradu prostorno-planske dokumentacije.

Cestovna infrastruktura

Neki projekti i poslovi nastavljeni su iz 2021. godine. Lani u proljeće uslijedio je nastavak provedbe potpisanih ugovora iz 2021. vezanih uz poboljšanje cestovne infrastrukture. Izgrađeno je i preuređeno 30,65 km mjesnih cesta, a vrijednost uloženih sredstava iznosi više od 6,000.000 KM. Kako bi se što kvalitetnije povezala naselja u općini s gradskom zonom, radovi su izvođeni na mjesnim cestovnim pravcima u brojnim naseljima: Vinac, Bravnice, Vrbica, Bešpelj, Smionica, Bistrica, Magarovci, Klike, Bulići, Carevo Polje, Klimenta, Peratovci, Doribaba, Podlipci, Bare, Mile, Cvitović, Zdaljevac, Vlasinje, Šibenica, Vukićevci.

U naselju Mile na sanaciji mjesne ceste u 2021. uloženo je 130.000 KM, s radovima je nastavljeno u 2022. i asfaltirana dionica u dužini od 2,4 km. Nastavljeni su radovi na cesti Barevo – Vlasinje, na dionici Mlinarice – Vlasinje, u sanaciju klizišta na lokalnoj cesti u naselju Kozluk uloženo je 70.000 KM, završeni su radovi na sanaciji prometnice, važni za povezivanje industrijske zone Bage s magistralnom cestom, u vrijednosti od oko 80.000 KM. U 2022. su nastavljeni radovi izgradnje mosta preko rijeke Plive, u sklopu kompleksa UP SRC “Mračaj”, u vrijednosti od gotovo 1,300.000 KM. U prošloj godini završeni su radovi uređenja korita rijeke Plive uzvodno i nizvodno od mosta Mračaj – II. faza, između pragova 12 i 13, u vrijednosti većoj od 300.000 KM, a projekt sanacije korita i obala te izgradnja praga broj 12 na rijeci Plivi nastavlja se i u ovoj godini sredstvima od oko 2,000.000 KM. Kad je riječ o vodoopskrbi i kanalizaciji, lani je nastavljena izgradnja vodovoda za naselja na desnoj obali rijeke Vrbas, s izvorišta Resnik, u okviru projekta “Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBiH – WATSAN FBiH”.

Do sada je izgrađena vodovodna mreža za dio naselja i povezana s gradskim vodovodom, rekonstruirana gradska vodovodna mreža i izgrađena kanalizacijska mreža u dužini od 50 km. Sredstva su osigurana putem kredita Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima EU-a od 1,500.000 eura, osiguranim putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Završeni su radovi izgradnje vodovoda u MZ Bulići vrijedni 23.000 KM, u rekonstrukciju vodovodne mreže u mjesnom području Lendići, zaseoku Omerovci, uloženo je 44.000 KM, za proširenje vodovoda u naselju Zastinje, u području Žune, 15.000 KM. Za izgradnju kanalizacije u MZ Carevo Polje uloženo je 50.000 KM, u MZ Kuprešani, u radove izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže 45.000 KM. U 2022. su završeni radovi sanacije gradskog cjevovoda, izgrađeni vodovodi za naselja Seoci i Cvitović te pokrenut postupak izrade glavnog projekta vodoopskrbe za MZ Biokovine.

U prethodne dvije godine ulagano je u modernizaciju javne rasvjete postavljanjem LED rasvjetnih tijela kroz projekt vrijedan više od 1,140.000 KM, financiran po ESCO modelu. U prethodnoj godini izdvojeno je 200.000 KM za proširenje mreže javne rasvjete u naseljenim mjestima općine. Postavljeno je novih blizu 100 rasvjetnih tijela na dužini od oko šest kilometara, a javnu rasvjetu dobila su naselja Smionice, Bešpelj, Divičani, Šimića Polje, Mile i Barevo. Financirano je i postavljanje rasvjetnih stupova i osvijetljeno malonogometno igralište u naselju Šibenica.

Uređenje zgrada

Za zajedničku komunalnu potrošnju – održavanje i uređenje zelenih površina, čišćenje javnih prometnih površina, održavanje javnih dječjih igrališta i rekreacijskih površina, održavanje gradskog odlagališta komunalnog otpada, održavanje i potrošnju javne rasvjete, održavanje lokalnih i nekategoriziranih cesta i gradskih ulica, održavanje vodotoka, ukrašavanje grada i ostalu komunalnu potrošnju – lani je uloženo 1,500.000 KM. U posljednje tri godine izdvojeno je 250.000 KM za obnovu i preuređenje 19 zgrada.

U 2022. je, s građanima, Općina sudjelovala i sufinancirala zamjenu krova i uređenje pročelja na šest zgrada. Za realizaciju projekata energetske učinkovitosti uloženo je 100.000 KM.

Izvor: Večernji list, Ivan Kaleb

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM