spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Izborne nepravilnosti: Donijeli dva bunta označenih glasačkih listića

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe da je za Opće izbore u suradnji s 85 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca angažirala na izborni dan skoro 2.000 građanskih, nestranačkih promatrača izbornog dana koji će promatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Podatke s terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije “Pod lupom”, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu. Za sve promatrače omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Teško kršenje Izbornog zakona zabilježeno je u Novom Gradu u Republici Srpskoj gdje je glasanje prema posljednjim informacijama zaustavljeno. Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačkih listića na biračko mjesto u Hozićima (007B051).

Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja.

89 posto slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 6:00 sati.

Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježeni problemi s izbornim materijalom, dok na manje od jedan posto promatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Zabrinjava podatak da na skoro 23 posto biračkih mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza.

Na skoro osam posto biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta.

Na skoro svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 79 posto biračkih mjesta otvoreno je točno u 7:00 sati, do 7:15 otvoreno je 18 posto biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta s kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu s novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema promatračima i članovima biračkih odbora.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji “Pod lupom” putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca “Prijavi izbornu nepravilnost” na našoj web stranici ili putem  društvenih mreža, priopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM