spot_img

Iz Usore ljudi više ne odlaze, neki se i vraćaju, broj radnih mjesta u nekoliko godina porastao sa 760 na 2000

Razvoj poduzetničkih zona, kao i značajan rast broja zaposlenih u proteklih nekoliko godina, karakteristika su ekonomske slike Usore, male općine na sjeveru Zeničko-dobojske županije, a koja pokazuje kako produktivan odnos administracije i poslovne zajednice daje rezultate. Kada se tomu dodaju i značajne demografske mjere, a osobito podrška mladim obiteljima, dolazimo do situacije u kojoj se, čini se, ovdje zaustavio trend odlazaka. Načelnik općine Zvonimir Anđelić u intervjuu za Večernji list ističe kako posljednjih nekoliko godina ne bilježe odlaske iz općine. Nasuprot tome imaju primjere povratka.

– Naravno, mi kao lokalna zajednica ne možemo na neke stvari utjecati, no činimo što možemo, a ovakvi primjeri daju naznake neke bolje slike budućnosti te se nadamo da će biti još više takvih primjera, naglasio je Anđelić.

Večernji list: Kraj godine prilika je za osvrt na procese u ovoj godini, a poglavito kada govorimo o nekim kapitalnim projektima. Što se trenutačno gradi na prostoru općine Usora?

– U protekloj godini nastavili smo provedbu značajnih kapitalnih projekata, a među ostalima tu je i gradnja sportske dvorane. Radi se o školskoj sportskoj dvorani u srednjoj školi koju će moći koristiti i građani. Osigurali smo sva sredstva, trenutačno je u izgradnji pretposljednja faza, a nakon toga bit će raspisan još jedan natječaj, tako da će ona u idućoj godini definitivno biti završena i uz sva ova poskupljenja na tržištu. Drugi kapitalni projekt odnosi se na vrtić, koji je trenutačno u fazi izgradnje, a uz podršku federalne Vlade, odnosno Ministarstva financija, osigurali smo dodatna sredstva. Poslije Nove godine raspisat će se natječaj za iduću fazu, a mislimo da će u njoj biti odrađena glavnina grubih radova na zgradi.

U kontekstu dvorane ukupna investicija bit će 2 milijuna maraka, dok se iznos za vrtić ovim ulaganjem približava iznosu od milijun i pol maraka, ali će trebati vjerojatno još toliko za dovršetak, tako da nemamo drugog načina nego raditi u fazama.

Za projekte dobivamo i podršku Vlade Republike Hrvatske putem Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, a tu su i druge mogućnosti kroz druga ministarstva i institucije, gdje imamo priliku prijaviti se za različite potpore. Osim toga, glavni naglasak bio je na infrastrukturnim radovima, odnosno na popravljanju prometnica, a u protekloj godini dana uloženo je otprilike milijun i pol u lokalne ceste. Cilj je napraviti bolju povezanost svih dijelova općine.

Večernji list: Važan segment poboljšanja životnog standarda su i demografske mjere. Možete li izdvojiti neke od njih?

– U kontekstu aktivnosti koje su nam stalna zadaća, izdvojio bih brigu za mlade, kao i socijalne kategorije, pri čemu imamo različite programe. Jedan od njih je i stambeno zbrinjavanje mladih, a ove godine imali smo šest mladih obitelji koje su dobile podršku Općine u procesu rješavanja stambenog pitanja. Otprilike, riječ je o iznosu od 10 tisuća maraka, ovisno o veličini kuće ili stana. Upravo ove mjere daju rezultata. Mi kao općina izdvojili smo sredstva u proračunu i za učenike u osnovnoj školi, odnosno Općina je nabavila knjige za sve kako bi rasteretila roditelje. Učenici zaduže knjige, na kraju godine ih vrate, umjesto onih koje nisu za upotrebu nabavit će se nove, baš kao i, eventualno, radne bilježnice. Dakle, i tako pomažemo našim obiteljima. Osim toga, za obitelji s troje ili više djece Općina svake godine do punoljetnosti djece izdvaja sredstva, po djetetu 100 maraka.

Večernji list: Usora je i jedan od primjera u kojima se vidi rast broja zaposlenih u realnom sektoru. Možete li se osvrnuti na brojeve?

– Sve navedene mjere kao strateški cilj imaju olakšavanje života na prostoru naše općine, a naravno, tu je i rast broja radnih mjesta, kao i porast primanja u realnom sektoru. U konačnici imamo situaciju da smo od 760 zaposlenih prije šest-sedam godina došli na broj od oko 2000 zaposlenih. Imali smo gotovo 2100 zaposlenih, ali onda se, nažalost, dogodio požar na jednoj tvrtki, kao i poplave u Sloveniji koje su utjecaje i na jednu našu tvrtku koja tamo generira najveći dio posla. Ne znam točan broj, no otprilike trenutačno imamo dvije tisuće zaposlenih. Posljednjih nekoliko godina uopće nemamo odlazaka iz općine.

Nasuprot tome imamo primjere povratka. Nedavno smo imali mladu obitelji koja se vraća iz Njemačke, a koja se zanima za uvjete otvaranja tvrtke. Također, imamo i drugu obitelj koja dolazi u Usoru. Dakle, imamo pozitivne primjere koji ulijevaju optimizam. Naravno, mi kao lokalna zajednica ne možemo na neke stvari utjecati, no činimo što možemo, a ovakvi primjeri daju naznake neke bolje slike budućnosti te se nadamo da će biti još više takvih primjera.

Večernji list: Kakve su daljnje perspektive i mogućnosti razvoja općine?

– Uradili smo strategiju razvoja u kojoj su definirani određeni smjerovi djelovanja. Pritom svakako treba naglasiti kako će se nastaviti rad na razvijanju poduzetničkih zona. Pokrenuli smo rekonstrukciju prometnica u novoj zoni, koja će vjerojatno postati atraktivna zbog blizine petlje autoceste na koridoru Vc. Zona se nalazi vrlo blizu priključenju na autocestu, a što će vjerojatno biti zanimljivo investitorima, a naš smjer djelovanja bit će dodatno poboljšati uvjete kako bi se privukli novi ulagači na prostor naše općine. Samim tim rast će i broj radnih mjesta. Pritom će nam i poseban fokus biti rad na razvoju ženskog poduzetništva. U pogledu kapitalnih projekata u idućoj godini plan je završiti dvoranu te pokušati se približiti kraju realizacije projekta izgradnje vrtića, a paralelno s tim ostvarivat ćemo bolju prometnu povezanost.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti