Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Intervju s fra Davorom Petrovićem:”Važno je prihvatiti sebe onakvim kakvim nas Bog vidi!”

Pročitajte i ovo

Ukinuta obveza samoizolacije pri ulasku u Federaciju BiH

Nakon što je Republika Srpska ukinula obavezu samoizolacije prilikom ulaska u ovaj entitet, isto je učinila i Federacije BiH...

Nastavljeno uređenje Rasadnika Busovača (VIDEO)

Nakon nedavno završenih radova na estetskom uređenju rasadnika u Busovači i čišćenju korita rijeke Ivančice, radovi u busovačkom rasadniku...

Kardinal Puljić predmolio online krunicu “Hrvata svega svijeta”

U subotu 23. svibnja održala se već osma po redu online molitvena inicijativa krunica "Hrvata svega svijeta" koju je...
Fra Davor Petrović je svećenik rodom iz Viteza i odnedavno novi područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Svoju službu preuzeo je 27. srpnja 2019. godine u Provincijalatu Franjevačke provincije Sv. Križa, gdje i boravi.

Oni koji ga bolje poznaju složit će se s tim da je fra Davorov život uistinu franjevački obojen. Razgovarali smo s njim o njegovom duhovnom pozivu, iskustvu u radu s Franjevačkom Mladeži te o njegovim očekivanjima kao novog područnog duhovnog asistenta, što svakako valja pročitati

Za početak, možete li nam ukratko reći nešto o sebi?

Rođen 10.7.1988. godine u Travniku u sedmeročlanoj obitelji. Bilo nas je petero braće i sestara. Rodom sam iz Viteza, župe svetog Juraja mučenika. Završio sam Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Od 2014. godine sam svećenik. Do sad sam pastoralno djelovao na župama Podhum, Livno i Guča Gora.

U svrhu promicanja duhovnih zvanja među mladima, možete li nam reći nešto o svom duhovnom pozivu? Zašto ste se baš odlučili postati svećenik u Redu manje braće?

Moj duhovni poziv je jedna jednostavna, a zanimljiva priča običnog mladića, koji je od malih nogu vezan uz fratre, jer dolazim upravo iz župe u kojoj djeluju franjevci. Važnu ulogu za moj duhovni rast imala ja moja obitelj i brdo Kalvarija u mom selu Mali Mošunj. Još kao mali dječak, osim što sam išao na misu kod kapelice svetog Ante, volio sam se često penjati na vrh Kalvarije postajama križnog puta, do male crkvice Gospe Žalosne. Tu sam provodio dosta vremena u razmišljanju i molitvi. Vjerujem da Bog vodi naše živote i životne pozive. Na nama je samo doživjeti Božju riječ i prenositi je drugima. A za mene nema ništa veće nego dati svoj život za Isusa Krista. Važno je prihvatiti sebe onakvim kakvim nas Bog vidi. To je lijepo iskustvo koje bih poželio svakome. Ta Bogu ništa nije nemoguće! (Lk 1,37)

Kakva su Vaša iskustva u dosadašnjem radu s mladima, konkretno s Franjevačkom Mladeži? Što smatrate najvažnijim u radu s mladima?

U radu s mladima najvažnije je biti uz njih, slušati ih, razumjeti ih i pomoći ima da postanu sretne, zrele i odgovorne osobe i u Crkvi i u društvu.
Zato sam tu, kao duhovni asistent pomoći svakome doći do temeljita osobnog duhovnog napredovanja. U zdravom duhu je i zdravo tijelo.

Koji su izazovi današnjeg čovjeka, posebice vjernika i franjevca? Kako ostati Franjin i Kristov danas; kako biti u svijetu, ali ne od svijeta?

Problem kojeg vidim danas je što su mnogi kršćani utonuli u poganstvo. Žele biti „cool“ svojim prijateljima kršćanima i poganima, tako što će i sami biti malo pogani. Nije ništa „cool“ u tome. Jedino što nedostaje u nama jeste da ne želimo biti sveti. Ili ćeš položiti sve za Isusa Krista ili ga zanijekati. Morat ćemo odabrati. Demokracija nije održiva bez zajedničke opredjeljenosti za moralne istine čovjeka u društvu. Ljudi su izgubili kriterij istinitosti, pa je onda lako njima manipulirati. Nismo stvoreni da se prilagođavamo, nego da istupimo!

Što očekujete kao novi područni duhovi asistent Frame Bosne Srebrene? Raduje li Vas rad s većim brojem mladih i postoji li neki područni ili nacionalni projekt kojeg posebno iščekujete? Imate li neke nove projekte u planu?

Očekujem da polako, strpljivo i pažljivo, bez obzira na naše slabosti i razlike naviještamo mladim ljudima, poput apostola jezik Evanđelja tj. jezik Isusa Krista. A ti budi trijezan u svemu, podnesi patnje, vrši djelo propovijedanja Radosne vijesti, ispuni svoju dužnost do kraja. (2Tim 4,5)

Božje su zapovijedi konkretne, stoga je konkretnost kriterij kršćanstva, a ne lijepe riječi. Nastojat ću biti konkretan djelima i u suradnji sa ostalim duhovnim asistentima i framašima ponuditi nešto novo u svom mandatu. Dobri projekti se trebaju nastaviti, a bilo ih je dosta. Bit ću sretan ako se kod Framaša probudi i koje duhovno zvanje. Svakako je za mene izazov pronaći recept, kako Framaše zainteresirati da se više uključe u rad i članstvo Trećeg reda tj. FSR-a.

Koja bi bila vaša misao vodilja?

Nauči me vršiti volju tvoju, jer ti si Bog moj! (Ps 143,10)
Meni jedan od dražih citata iz Biblije i citat sa moje mlade mise.

Za kraj, možete li dati par poticajnih riječi za framaše?

Moja zapovijed vama je ovo: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! (Iv 13,34)
Vaše ime se neće možda pojaviti u ovome svijetu slave, ustvari možda ste toliko nepoznati da nitko ne zna vaše ime. Oscari i pohvale možda nikad neće biti vaš put, ali ne zaboravite: Bog će vas jednog dana nagraditi. Ovaj će vas svijet uskoro zaboraviti ako niste na vrhu. Klicat će vam dok ne posrnete, a onda će njihove hvale prestati. Ali ne i Bog. On nikada ne zaboravlja. Samo vjerujući u Njegova sina, vaše ime je zauvijek zapisano.

Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivci. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. (Mt 7, 15-16)

vitez.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Spavate pokriveni čak i kada su vruće noći? Evo zašto

Vjerojatno ste primijetili da nakon okretanja i namještanja cijelu noć, jedina stvar koja vam pomaže kod lakšeg spavanja je...

Pedesetmetarska krunica u zahvalu Gospi u Međugorju

U petak 22. svibnja 2020. oni koji su se s namjerom ili slučajno zatekli u Međugorju i Mostaru mogli su uživati u nesvakidašnjim prizorima. Naime,...

Izvoz hrane iz BiH raste tijekom pandemije

Bosanskohercegovački izvoz hrane porastao je tijekom pandemije i jedna je rijetkih djelatnosti koje bilježe pozitivnu bilancu tijekom krize, izvještava Indikator.ba. Bosna i Hercegovina je za...

Kardinal Puljić predmolio online krunicu “Hrvata svega svijeta”

U subotu 23. svibnja održala se već osma po redu online molitvena inicijativa krunica "Hrvata svega svijeta" koju je predmolio vrhbosanski nadbiskup metropolit i...

Bajram namaz u Busovači (FOTO)

Svim čitateljima islamske vjeroispovijesti redakcija portala grad-busovaca.com upućuje čestitku povodom završetka Ramazana i obilježavanja Bajrama, sa željama za proslavu ovog velikog praznika u krugu...
- Marketing -

Pročitajte i ovo