spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Inspekcija zabranila uvoz napitka Prime koji je stigao u BiH

Federalna sanitarna inspekcija u četvrtak je zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije, priopćeno je iz ovog državnog organa.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontroliranog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su dane krajnjem potrošaču uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklariran, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, te članovima 12., 13., 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvesti niti staviti u promet. Također, ispitani uzorak Prime Ice Pop Hydration 500 ml NE ODGOVARA članu 15. točka 1. i članu 17., Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“ , broj 68/13).

Shodno tome, a prema članu 26. stav 4. i 5. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, uvoz zdravstveno neispravnih namirnica i predmeta opće upotrebe je zabranjen i naređen njihov povrat pošiljatelju, odnosno uništenje pošiljke ukoliko povrat nije moguć, stoji u priopćenju FUZIP-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti