spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Impozantni most Počitelj bit će spojen vrlo skoro

Najviši objekt na koridoru Vc te jedan od tehnički najzahtjevnijih uopće kada govorimo o građevinskoj struci u BiH – most Počitelj pri konačnom je spajanju, piše Večernji list BiH. Kadrove koje je Nermin Leto uhvatio dronom pokazuju kako je središnji dio mosta završen te je preostalo za spojiti još nekoliko segmenata na njegovim krajnjim točkama uz desnu i lijevu obalu rijeke Neretve. LOT 2 je most Počitelj dužine 980 m, a u kontekstu tehnike gradnje objekt je kontinuirani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stupovi mosta visoki su 92, 97, 92, 91, 88 i 66 m. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28,114.889,53 eura bez PDV-a.

Most Počitelj dio je poddionice Počitelj – Zvirovići, koja je dio dionice Počitelj – Bijača. Cijela poddionica duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. LOT 2 je navedeni most, dok je LOT 1 trasa autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima EU-a od 5 milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Završetkom ove poddionice, osim što će BiH dobiti jedan od najimpresivnijih građevinskih objekata, i u regionalnim okvirima doći će do dodatnog naglašavanja niza gospodarskih potencijala koji uvelike ovise o brzoj i učinkovitoj prometnoj povezanosti, ali i korak u smjeru konačnog povezivanja juga Hercegovine s gospodarskim središtem regije – gradom Mostarom. Značaj se ogleda u činjenici da se ova poddionica nastavlja na dio autoceste od Međugorje do granice s RH, a na svojem sjevernom dijelu i na poddionicu Buna – Počitelj koja je već ranije završena i koja će biti puštena u promet nakon završetka radova na ostalim poddionicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM