spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

IDDEEA: Zbog kvara na informatičkom sustavu otežan rad za izdavanje osobnih dokumenata

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) obavijestila je korisnike da je jučer došlo do problema na informatičkojopremi koja je u nadležnosti Agencije, koji je rezultirao u otežanom radu velikog dijela sustava, zbog značajnog broja resursa koji se nalazi na spomenutoj infrastrukturi.

“Nažalost, zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju određenih usluga prema našim korisnicima. Posebno je važno istaći Ministarstva unutarnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima.

Važno je istaknuti da smo u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realiziramo zbog nedostatka proračuna, odnosno poništenja nabavke. Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u proračunu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke) još uvijek nismo uspjeli osigurati novi sustav. Agencija je i u ovoj godini ponovno planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još uvijek u privremenom financiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste”, kazali su iz Agencije.

Ističu da je oprema nabavljena 2012. godine, a zbog prethodno navedenih razloga još uvijek nisu uspjeli pronaći adekvatan način kako je zamijeniti iako se ona odavno smatra zastarjelom.

“Uprkos svim navedenim izazovima, zaposlenici Agencije za identifikacijske dokumente, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi se situacija normalizirala što je prije moguće”, navodi se u priopćenju.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti