spot_img

Hrvatski mediji: Ovako su zidar iz Travnika i Mirza iz Tomislavgrada kamatarili čovjeka u Makarskoj!

Slađan B. (40), po zanimanju zidar rodom iz Travnika, a s prebivalištem u Njemačkoj, završio je u jednomjesečnom istražnom zatvoru na splitskim Bilicama nakon što je u ponedjeljak u Makarskoj, u brižno planiranoj i munjevitoj akciji splitske Specijalne policije i uz potporu policajaca s Odjela organiziranog kriminaliteta splitske policije, uhićen zajedno s Mirzom S. (45) iz Tomislavgrada prilikom pokušaja iznude 31-godišnjaka iz Baške Vode.

Oštećeni je 31-godišnjak od Gorana J., navodno svog prijatelja iz Švicarske prije nekog vremena posudio tri tisuće švicarskih franaka, a kako novac nije vraćao u dogovorenom roku, Goran je prodao svoj dug Slađanu. Uvidom u javno dostupne fotografije na društvenim mrežama teško je ne uočiti vidljivu tetovažu koju Slađan ima na vratu, a koja poručuje da su “svi policajci gadovi”.

Nakon što je otkupio dug, Slađan je pokušao utjerati dugovanje tražeći da mu žrtva sad vrati ne 23 tisuće kuna nego više nego trostruko veći iznos od 10 tisuća eura odnosno 75 tisuća kuna. U nekoliko je navrata, doznajemo, tijekom listopada i studenog ove godine dolazilo do kontakta žrtve i iznuđivača. Prijetio je da će, ako ne dobije novac, uzeti BMW žrtvinog brata, a ostalo će mu biti na kamate pa mu je ovaj jednom prilikom dao 1400 eura.

No, ni to nije bilo dovoljno već je Slađan kazao kako je dug sad 11 i pol tisuća eura i da će ga ubiti ako ne plati. Jednom su se našli u Zmijavcima u blizini granice Hrvatske i BiH gdje je Slađan došao s nepoznatom muškom osobom. Oštećeni je tada dao 1300 eura, a Slađan ga je brutalno napao shvativši da ovaj nije donio sav novac. Prvo ga je njegov kompanjon udario nogom, a kad je ovaj pao na haubu automobila, Slađan je uzeo britvu i nekoliko ga je puta zarezao po trbuhu. Smijući se i mašući britvom žrtvi ispred lica govorio je da se tako “krmadi vade crijeva”.

Nakon toga je žrtvi učestalo mu je s raznih brojeva mobitela slao prijeteće poruke i fotografije pištolja, noževa i pepper sprejeva koje će upotrijebiti ako ovaj ne plati dug. Jednom je oštećeni na svoj mobitel dobio i fotografiju lica nepoznatog muškarca s vidljivim ozljedama lica, a na njoj je samo pisalo žrtvino ime. Koliko su bile ozbiljne prijetnje ubojstvom i premlaćivanjem te silovanjem žrtvi i njegovoj obitelji govori i to da je žrtva zbog straha svoju obitelj sklonio na sigurno.

Prije desetak dana Slađan je nazvao žrtvu na mobitel, no ovaj se nije javljao pa mu je poslao poruku da se nađu u lokalu u Baškoj Vodi. No, ovaj nije došao. Kako pritisak nije prestajao, nekoliko dana prije uhićenja, žrtva se obratila policiji koja je cijeli susret detaljno u tajnosti isplanirala davši oštećenom označene novčanice. Na dogovorenu primopredaju Slađan je poveo svog prijatelja Mirzu S. koji je prije toga nazvao žrtvu, predstavio se kao “Mirza Kostolomac” i kazao mu da će mu slomiti male i velike kosti ako ne donese novac. Došli su Slađanovim Mercedesom njemačkih registarskih oznaka kojeg su parkirali nedaleko od mjesta dogovora. Sastali su se sa žrtvom koja je Slađanu dala kuvertu s nekoliko tisuća označenih novčanica u kunama. Slađan je započeo brojati novac, a Mirza je pratio pogledom žrtvu. Taman kad je Slađan upitao 31-godišnjaka gdje je ostatak novca, u lokal su upali policijski specijalci.

Nakon što su privedeni i ispitani na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, dežurna je tužiteljica zatražila određivanje istražnog zatvora i to za Slađana zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela što je sudac istrage i prihvatio. Tamo je završio i Mirza i to zbog opasnosti od bijega.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti