spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Hrvatske udruge traže određivanje pritvora Mlaći i Cikotiću

Uoči sutrašnjeg (11. lipnja) nastavka suđenja bošnjačkim političkim i vojnim čelnicima tijekom rata u Bugojnu, Dževadu Mlaći, predsjedniku Ratnog predsjedništva i Selmi Cikotiću, zapovjedniku Operativne grupe Zapad Armije R BiH, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna ponovno traže određivanje pritvora optuženima.

“Smatramo to višestruko važnim ne samo radi pravičnosti postupka koji bi na taj način bio lišen svakog utjecaja na svjedoke već i radi procesa pomirenja i izgradnje suživota u Bugojnu kojeg ugrožava činjenica da su glavni kreatori i nalogodavci zločina koji uključuje i etničko čišćenje Bugojna i dalje na slobodi“, stoji u priopćenju Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna u kojemu se dalje navode brojni razlozi koji su ih potaknuli na ovaj već više puta ponovljen zahtjev.

Napominjemo da je među članovima udruga okupljenih u Koordinaciju značajan broj svjedoka Tužiteljstva BiH u procesu koji je početkom travnja ove godine započeo pred Sudom BiH zbog zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima, uključujući i nasilna odvođenja iz logora i likvidacije”, navodi se u priopćenju te dodaje kako svjedoke Tužiteljstva u ovom procesu prati osjećaj nelagode i nesigurnosti zbog, kako su naveli ogromnog utjecaja i političke zaštite optuženih.

“Uz taj osjećaj postoji i niz, u dosta slučajeva teško dokazivih načina utjecaja na svjedoke, od diskreditiranja svjedoka u samome postupku do pokušaja unošenja nesuglasica među samim žrtvama, ujedno i svjedocima. Nas koji smo preživjeli torture logora Armije R BiH u Bugojno zauvijek je povezala patnja uzrokovana različitim oblicima mućenja normalnom ljudskom umu nezamislivim, te osjećamo i najsuptilniji oblik utjecaja s ciljem da se o torturama kroz koje smo prošli šuti, da se istina o logorima Armije R BiH i dalje skriva kao što se godinama i još uvijek skrivaju tijela 15 naših logoraša kojima se nakon nasilnih odvođenja gubi svaki trag, Upravo radi istine i pronalaska lokacija s njihovim posmrtnim ostatcima, važno je preživjele lišiti i najmanjeg utjecaja te im omogućiti da bez imalo straha i nesigurnosti iznesu svoja teška i traumatična svjedočenja. A to mogu samo znajući da su Mlaćo i Cikotić iza rešetaka gdje im je odavno bilo mjesto”, navodi se u priopćenju.

Određivanje pritvora Mlaći i Cikotiću, dodaju, poslalo bi poruku i pojedincima iz bošnjačkog naroda među kojima je nažalost i veliki broj mladih, da će svaki zločin biti kažnjen, kao i svaka provokacija i pritisak na druge i drugačije s ciljem njihove eliminacije iz Bugojna, u ratu progonom, ubojstvima, logorima i uništavanjem imovine, a danas stalnim provokacijama Hrvata katolika. “Mladi koji to čine bez sumnje za uzore imaju one koji godinama izbjegavaju pravdu za zločine te bi im, smatramo, korisno bilo poslati poruku da nijedan zločin kao bi bilo koji oblik iskazivanja mržnje i nacionalne netrpeljivosti, neće ostati nekažnjen. Iskreno se nadamo da osim tortura nad hrvatskim logorašima, ubojstava i nasilnih odvođenja, neće ostati nekažnjen ni progon 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, ubojstva civila, uništavanje i pljačka imovine u vlasništvu Hrvata”, ističe se te se poručuje kako je to jedini način izgradnje trajnog mira i iskrenog suživota u Bugojnu, a prvi korak ka ostvarenje tog cilja pravosuđe BiH ima priliku napraviti već sutra određivanjem pritvora Mlaći i Cikotiću.

Izvor: Večernji list

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti