spot_img
Subota, 23 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHHakeri u institucijama BiH 'ugasili' računare, tisuće službenika ne radi

Hakeri u institucijama BiH ‘ugasili’ računare, tisuće službenika ne radi

Problemi prouzrokovani hakerskim napadom na pojedine institucije BiH još nisu otklonjeni, zbog čega nekoliko tisuća zaposlenih već nekoliko dana ne radi praktično ništa, a još nije poznato koliko će to trajati i kolika je šteta prouzrokovana tim napadima.

Ono što je činjenica jeste da zaposleni u parlamentu BiH, Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH i još nekim institucijama nemaju pristup računaru i internetu, a u cijelu priču umiješali su se i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), SIPA, Federalna uprava policije i Tužiteljstvo BiH.

“Već danima ne smijemo paliti računare. Prvo je zabranjeno da se računari pale u parlamentu BiH, a onda i kod nas. Snalazimo se kako znamo, mejlove šaljemo s privatnih naloga, onaj tko ima laptop nešto uradi, ali nije to to, nemamo pristup bazama, dokumentima i sve stoji. Najgore je što nitko ne govori koliko će to trajati i kolika je šteta napravljena”, ispričao je za “Nezavisne novine” jedan od zaposlenih u institucijama BiH.

Neslužbeno saznajemo da je najviše stradao parlament BiH, čija web-stranica ne radi još od 9. rujna međutim, još nitko se nije izjasnio službeno čemu se zapravo radi, odnosno kolika je šteta i da li su u opasnosti podaci i dokumenti koji su bili pohranjeni na računare, a među kojima ima i onih s oznakom tajnosti.

“Počeli smo polako dizati neke servise i neće to dugo trajati. Čiste se mašine i ne mogu reći do kada će trajati. Ovo je dosad najozbiljniji napad i nismo jedini napadnuti. Tu su i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH. Istraga je u toku i cijela sigurnosna struktura je uključena. Nije izgubljen nijedan podatak koliko je nama poznato rekao je za “Nezavisne novine” Zlatko Vukmirović, šef Službe za informiranje parlamenta BiH.

Ono što je činjenica jeste da se još ne zna tko je izvršio hakerski napad na institucije BiH i s kojim ciljem, ali kako nam je rečeno u nekoliko nezvaničnih razgovora, ovaj napad pokazao je svu ranjivost informacionog sistema u Bosni i Hercegovini, u koji se već godinama vrlo malo ulaže.

O cyber sigurnosti jučer je bilo govora i u Banjaluci, gdje je održana radionica “Nacionalna kvalifikacija cajber incidenata”. Istaknuto je da su krupne hakerske provale sve češće te da je posljednji primjer hakerska provala u informacioni sistem Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

“Da bi odgovor na ovakve pojave bio što efikasniji, moramo da uspostavimo metrički sistem klasifikacije cyber incidenata. Osnovna tri postulata cyber sigurnosti su dostupnost, integritet i povjerljivost podataka. Kada se naruši jedan od tih principa, onda imamo nešto što se naziva cyber incident, koji se sada javljaju već na dnevnom nivou”, rekao je Srđan Rajčević, ministar za nanotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

I Mladen Mrkaja, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, upozorio je da je nepostojanje sistemskih ili zakonskih rješenja na nivou BiH dovelo institucije do toga da same treba da se suočavaju s ovim problemima.

“Ministarstvo sigurnosti će vrlo brzo izaći s određenim sistematskim rješenjima, prije svega mislimo na uspostavljanje timova za odgovor na računarske sigurnosne incidente, odnosno za institucije BiH, te da se pokušamo umrežiti”, rekao je Mrkaja dodajući da je veliki izazov osiguravanje kadrova za borbu protiv cyber incidenata.

Na radionici “Nacionalna kvalifikacija cyber r incidenata” Jiri Rous, predstavnik OEBS-a, rekao je da je krajnje vrijeme da nadležne institucije BiH konkretizuju timove za odgovor na računarske incidente za institucije BiH te da institucije na svim nivoima treba da prepoznaju važnost situacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti