spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

GRLIĆ RADMAN: Komšić je štetočina, krši međunarodno pravo parazitirajući na tuđim pravima i usporava put BiH u EU

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u New Yorku da su izjave Željka Komšića na govornici Opće skupštine UN-a neodgovorne i politički štetne te da nepotrebno podižu tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

Komentirajući Komšićevu izjavu kojom je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića optužio za kršenje međunarodnog prava i usporedio ga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Grlić Radman je rekao da je Komšić taj koji “krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđim pravima”.

Grlić Radman je rekao da je Komšić uzurpator hrvatske kvote proizašle iz Dejtonskog sporazuma.

“Svaki narod ima pravo birati svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Komšić nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je to pravo uzurpirao zbog nesavršenosti tog zakona. Ovo što on radi je apsolutno nečuveno“, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da svojim neodgovornim izjavama Komšić čini veliku medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“BiH je dobila status kandidata zahvaljujući Hrvatskoj koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i gdje premijer Andrej Plenković posebno podržava BiH, a sada zajedno sa ostalim zemljama članicama radi na otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU”, rekao je Grlić Radman.

On je istakao da su Komšićeve izjave veoma štetne, jer podižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

“Nije nam jasno u čije ime Komšić to radi i zašto to radi? Ponavljam još jednom, on je uzurpator i štetočina, parazit je na tuđim pravima”, kazao je Grlić Radman. /HMS/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM