Subota, 20 kolovoza, 2022

Gorivo u BiH skuplje nego u najbogatijim zemljama EU

Pročitajte i ovo

Cijene goriva u BiH, nakon onih rekordnih u lipnju i prvoj polovini srpnja, posljednjih nekoliko dana konačno su u blagom padu.

Prije samo nekoliko dana litre dizela stajala je i do 3,81 KM, a prema podacima s aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, sada se na pojedinim crpkama može kupiti i po 3,31 KM. U prosjeku se cijena kreće od 3,41 do 3,56 KM.

Istodobno, benzin je stajao od 3,31 do 3,56 KM, a u utorak mu je cijena na pojedinim crpkama u Mostaru bila 3,11 KM. To znači da su prometnici u BiH snizili cijene za oko 40 feninga.

Istina, cijene su u blagom padu, al i dalje su previsoke za standard bh. građana, posebice imajući u vidu da gorivo plaćama kao da živimo na bogatom Zapadu, pa čak i po višim cijenama.

Litra dizela u BiH u 28. tjednu ove godine u prosjeku je stajala 1,87 eura ili 3,65 KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. U usporedbi sa zemljama bivše Jugoslavije, litra ovog goriva skuplja je jedino u Hrvatskoj, gdje je u navedenom razdoblju, a prema istoj analizi, stajala 2,10 eura (4,09 KM), piše Srpskainfo.

Cijena dizela u BiH gotovo je ista kao i u Srbiji, dok u Sloveniji litra stoji 1,80 eura (3,51 KM), Crnoj Gori 1,74 (3,39 KM), a u Sjevernoj Makedoniji 1,62 eura (3,16 KM).

Zanimljivo je da je dizel u BiH skuplji nego u nekim zemljama s najvišim standardom u EU, dok je u nekima tek neznatno jeftiniji, piše Večernji list.

Naime, na razini EU-a Luksemburg je prošle godine imao najviši standard – 46 % iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu, pokazuje analiza Eurostata. S druge strane, podaci Eurostata o standardu građana pokazuju kako je BiH druga najsiromašnija zemlja u Europi, odmah nakon Albanije.

No, u Luksemburgu je u 28. tjednu ove godine litra dizela stajala 1,84 eura (3,59 KM), u Njemačkoj 1,97 eura (3,84), a u Danskoj 2,10 eura (4,09 KM).

Primjerice, stanovnik BiH za prosječnu plaću može kupiti nešto više od 300 litara dizela, a stanovnik Luksemburga više od 1.800 litara. Za prosječnu plaću u Njemačkoj može se kupiti oko 1.300, a u Danskoj više od 1.100 litara dizela. Prosječna plaća u BiH tek je nešto viša od 1.100 KM, dok je u Luksemburgu oko 3.390 eura (6.610 KM), u Njemačkoj 2.780 eura (5.420 KM), a u Danskoj 2.200 eura (4.290 KM).

Vozači u BiH konačno su osjetili blage učinke pada cijene barela nafte na svjetskom tržištu, na što već dulje upozoravaju ekonomski analitičari, ali i građani, zabrinuti zbog prakse da svaki rast cijena u svijetu osjetimo trenutačno, dok na pojeftinjenja uvijek čekamo.

Pad cijena goriva itekako je zakasnio, one su mnogo ranije trebale biti korigirane. Dakle, mnogi su posljednjih tjedana ostvarivali dodatni profit – kako u samoj BiH tako i u procesu od sirove nafte, njezine prerade pa do bh. tržišta, kazao je za Avaz ekonomski analitičar Igor Gavran.

Na isti način kako su poskupljenja roba široke potrošnje opravdavana i cijenom prijevoza, sada se, s razlogom, očekuje i pad cijena prehrambenih artikala, barem u postotku u kojem se mijenjaju cijene goriva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo