spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Gorivo u BiH skuplje nego u najbogatijim zemljama EU

Cijene goriva u BiH, nakon onih rekordnih u lipnju i prvoj polovini srpnja, posljednjih nekoliko dana konačno su u blagom padu.

Prije samo nekoliko dana litre dizela stajala je i do 3,81 KM, a prema podacima s aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, sada se na pojedinim crpkama može kupiti i po 3,31 KM. U prosjeku se cijena kreće od 3,41 do 3,56 KM.

Istodobno, benzin je stajao od 3,31 do 3,56 KM, a u utorak mu je cijena na pojedinim crpkama u Mostaru bila 3,11 KM. To znači da su prometnici u BiH snizili cijene za oko 40 feninga.

Istina, cijene su u blagom padu, al i dalje su previsoke za standard bh. građana, posebice imajući u vidu da gorivo plaćama kao da živimo na bogatom Zapadu, pa čak i po višim cijenama.

Litra dizela u BiH u 28. tjednu ove godine u prosjeku je stajala 1,87 eura ili 3,65 KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. U usporedbi sa zemljama bivše Jugoslavije, litra ovog goriva skuplja je jedino u Hrvatskoj, gdje je u navedenom razdoblju, a prema istoj analizi, stajala 2,10 eura (4,09 KM), piše Srpskainfo.

Cijena dizela u BiH gotovo je ista kao i u Srbiji, dok u Sloveniji litra stoji 1,80 eura (3,51 KM), Crnoj Gori 1,74 (3,39 KM), a u Sjevernoj Makedoniji 1,62 eura (3,16 KM).

Zanimljivo je da je dizel u BiH skuplji nego u nekim zemljama s najvišim standardom u EU, dok je u nekima tek neznatno jeftiniji, piše Večernji list.

Naime, na razini EU-a Luksemburg je prošle godine imao najviši standard – 46 % iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu, pokazuje analiza Eurostata. S druge strane, podaci Eurostata o standardu građana pokazuju kako je BiH druga najsiromašnija zemlja u Europi, odmah nakon Albanije.

No, u Luksemburgu je u 28. tjednu ove godine litra dizela stajala 1,84 eura (3,59 KM), u Njemačkoj 1,97 eura (3,84), a u Danskoj 2,10 eura (4,09 KM).

Primjerice, stanovnik BiH za prosječnu plaću može kupiti nešto više od 300 litara dizela, a stanovnik Luksemburga više od 1.800 litara. Za prosječnu plaću u Njemačkoj može se kupiti oko 1.300, a u Danskoj više od 1.100 litara dizela. Prosječna plaća u BiH tek je nešto viša od 1.100 KM, dok je u Luksemburgu oko 3.390 eura (6.610 KM), u Njemačkoj 2.780 eura (5.420 KM), a u Danskoj 2.200 eura (4.290 KM).

Vozači u BiH konačno su osjetili blage učinke pada cijene barela nafte na svjetskom tržištu, na što već dulje upozoravaju ekonomski analitičari, ali i građani, zabrinuti zbog prakse da svaki rast cijena u svijetu osjetimo trenutačno, dok na pojeftinjenja uvijek čekamo.

Pad cijena goriva itekako je zakasnio, one su mnogo ranije trebale biti korigirane. Dakle, mnogi su posljednjih tjedana ostvarivali dodatni profit – kako u samoj BiH tako i u procesu od sirove nafte, njezine prerade pa do bh. tržišta, kazao je za Avaz ekonomski analitičar Igor Gavran.

Na isti način kako su poskupljenja roba široke potrošnje opravdavana i cijenom prijevoza, sada se, s razlogom, očekuje i pad cijena prehrambenih artikala, barem u postotku u kojem se mijenjaju cijene goriva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti