spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Gdje završava droga koju policija u BiH zaplijeni i koliko je oduzeto narkotika u prošloj godini

Policijski službenici širom Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou zaplijene na stotine kilograma opojnih sredstava raznih vrsta prilikom kriminalističkih istraga.

Pripadnici UIO, OSA-e i SIPA-e su krajem siječnja ove godine u Sarajevu zaplijenili ogromne količine kokaina, prenosi Klix.ba.

Tom prilikom pronašli su i oduzeli čak 52 kilograma praškaste materije, koja svojim izgledom i bojom podsjeća na kokain.

Sasvim sigurno da se radi se o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj zaplijenoj količini ove vrste droge na području Županije Sarajevo.

Koliko je droge zaplijenjeno?

Prema službenim podacima sarajevskog MUP-a, u prošloj godini zaplijenjena su skoro 23 kilograma raznih narkotika plus 86 komada sa ostacima drugih narkotika (stabljike, sjemenke, paketići, tablete i dr.).

Prema podacima do kojih je Klix.ba došao od MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta u 2022. godini zaplijenjen je 321 kilogram raznih opojnih droga.

Iz MUP-a Republike Srpske nisu dobili službene informacije na naš upit od oduzetoj drogi u prošloj godini koja je pod njihovom ingerencijom.

Oni su se pozabavili temom gdje ta droga u konačnici završava, na koji se način ona uništava i koje su institucije nadležne za taj proces.

Na koji se način droga uništava?

Uništavanje narkotika do kojih dođe policija jasno je definirano pravilnikom na nivou države Bosne i Hercegovine.

Preciznije, njega definira Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, odnosno Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete opojne droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora (Službeni glasnik BiH, 28/12).

“Uništavanje se vrši na osnovu naredbe Suda, pred Komisijom koju čini pet članova koje u skladu sa Zakonom imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na ranije dogovorenoj lokaciji”, pojašnjava Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS za portal Klix.ba.

U pogonima Termoelektrane Gacko u julu 2018. godine uništeno više od 700 kilograma opojnih droga. Ulična vrijednost uništenih narkotika u ovoj akciji procjenjena je na oko sedam milijuna konvertibilnih maraka.

U Jajcu godinu dana kasnije također sprovedena akcija uništenja narkotika zaplijenjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je u pogonima firme “B.S.I.” uništeno približno 500 kilograma različitih vrsta opojnih droga čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 4,5 milijuna KM.

Komisija za uništavanje opojnih droga pri Vijeću ministara BiH, uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutarnjih poslova SBŽ i Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije sprovelo je ovu akciju.

U svijetu je nepisano pravilo da uništavanju velikih količina droge prisustvuju i predstavnici medija.

U Bosni i Hercegovini je i to pitanje regulirano pravilnikom, no pitanje je koliko se ono provodi. Prisustvo medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Problem je što u većini slučajeva novinari i ne znaju da je u planu uništavanje droge, budući da se ono radi periodično.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti