spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga u svijetu

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga na svijetu. Tiskana je u Njemačkoj 1952. godine, a može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom. Najviše zanima najmlađe čitatelje.

Čak ni naočale za čitanje ne pomažu u namjeri da pročitate ono što piše u jednoj od najmanjih knjiga na svijetu. Veličina mu je 5×5 milimetara, a stranica 3,5×3,5 milimetara i ima ukupno 15 stranica.

Ova se knjiga može čitati samo pod povećalom ili mikroskopom i sadrži Zakletvu vjernosti na sedam jezika.

A kolekcionar i poznavatelj starina Ivica Ćurković donio je u Franjevačku knjižnicu, uz još jednu vrijednu knjigu, staru 450 godina.

“Volim se našaliti i reći da su to dobra djela bh. političara, jer je to najmanja knjiga i malo izaziva podsmijeh, uglavnom je dosta atraktivan eksponat”, Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Izložba koja najviše privlači pažnju najmlađih posjetitelja. Ako ispadne iz ruke, veliki je izazov pronaći ga.

Pedesetih godina prošlog stoljeća objavljena je zajedno s još tri minijaturne knjige.

“Sad kad su moderne tehnologije, ima manjih knjiga, čuda na papirićima, koga zanima može istražiti na internetu, ali mi imamo najmanju klasično tiskanu knjigu na svijetu. Tiskana je u Münchenu 1952. za financiranje Gutenbergovog muzeja u Mainzu. Tiskane su zapravo četiri serije tih knjiga, mi imamo jednu od te četiri serije”, kaže Vinko Šarac, knjižničar.

Ova biblioteka broji više od 50.000 naslova, a među brojnom suvremenom i stručnom literaturom nalaze se i stare povijesne knjige te neobjavljeni rukopisi poput austrijskog meteorološkog zapisa za cijelu BiH iz 1893. godine.

“Prema ovom rukopisnom zapisu 1893. godine u Mostaru je na današnji dan u 14 sati bilo 11 stupnjeva”, ističe Vinko Šarac, knjižničar.

Police ove knjižnice krasi Biblija za čiju je izradu trajalo 17 godina. 2566 stranica Svetoga pisma ispisano je rukom iz zahvalnosti što su preživjeli rat.

„Svi naši franjevački samostani bogati su starim knjigama. Nažalost, nemamo ih puno jer je Franjevački samostan bio bombardiran tijekom Drugog svjetskog rata pa je dosta arhivske i samostanske građe uništeno i spaljeno“, kaže Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Od minijaturnih knjiga, preko starih rukopisa i zapisa do beletristike i stručne literature, ova knjižnica namijenjena je svim uzrastima, broji preko 700 članova. Najčešći korisnici su mladi i studenti koji dolaze iz drugih gradova poput Splita i Mostara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti