spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Fra Zvonimir Batista zaređen za đakona

Pod misnim slavljem u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu pomoćni banjolučki biskup dr. fra Marko Semren dvojici bogoslova Franjevačke provincije Bosne Srebrene podijelio je sveti red đakonata: fra Zvonimiru Batisti iz župe sv. Ante Padovanskog Busovača i fra Mislavu Joziću iz župe Uznesenja Marijina Rama – Šćit.

Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, biskup dr. fra Marko Semren uputio je prigodnu homiliju, u vrijeme iščekivanja Božića.

“Kristov dolazak na svijet događa se u kontekstu skormnosti, neupadnosti. Suret s njim može se ostvartiti jedni poniznosti. I mi možemo biti poput Marije, nositelji Krista samo ako uspijemo postati maleni, i ako se uputimo putem poniznosti. Sluge se ne veliča, nego Gospodina, maleni nema zahtjeva da se ponaša kao veliki nego je radostan u veličanju Gospodina.”

“Ova dva đakiona su plod koji donosi radost provinciji Bosni Srebrenoj i crkvi. Plodnost je riječ, svjetlo je riječ, a život je poruka. Bog dolazi u sre ljudi kao plod. Postoji dvostruki pokret, Bog se kreće u smjeru čovjeka, čovjek us mjeru Boga u Isusu Kristu. Čekati znači krenuti da bismo ga pronašli.”

Biskup je istaknuo kako se ne treba se bojati velikodušno odgovoriti na poziv kojega Bog daje pojedincu. Obraćajući se đakonima kazao je:

“Dragi đakoni, u daru vašega života, u službi Bogu i ljudima naći ćete svoju sreću, i razvitak cijeloga svoga bića. Ovo je za vas dan velike odluke, budite hrabri, Bog je s vama, a i mi vas pratimo svojom molitvom i blizinom. Đakon pomaže u službi Božje riječi, on je u kršćanskoj zajednici pozvan navještati Evanđelje i tako stvarati mentalitet vjere, izgrađivati nepokolebljive kršćanske ličnosti. Kaže se navještati evanđelje, a ne ljudske predaje kao što su to činili farizeji. Đakon je pozvan da navješta evanđelje u njegovoj cjelini, u njegvoj iskrenosti i izvornosti. Široko, onako koliko je širok cijeli svijet.” 

 

Ređenjem za đakona, fra Zvonimir i fra Mislav prihvatili su onako kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.

Fra Zvonimir Batista je sin Marka i Nade r. Čobanović, župa Busovača. Rođen je 25. srpnja 1992. u Zenici. Osnovnu školu završio je u Busovači (1999.-2007.). Srednju strukovnu školu „Fojnica“ – smjer farmaceutski tehničar završio je u Kiseljaku (2007.-2011.), gdje je i maturirao. Poslije mature odlazi na studij u Mostar (2011.-2014.), gdje postiže bakalaureat iz Znanosti o okolišu (ekologije) na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv. Godinu Postulature završio je u Visokom (2014.-2015.). Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata (2015.-2016.) proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio je 3. srpnja 2016. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio je 11. listopada 2020. u Kreševu. Završio je pet godina filozofsko-teološkog studija i diplomirao 28. lipnja 2021. Trenutno je član samostanskog bratstva u samostanu Duha Svetoga u Fojnici.

 

Fra Mislav Jozić je sin Marija i Marine r. Mlakić, župa Rama-Šćit. Rođen je 12. rujna 1995. u Prozoru. Osnovnu školu završio je u Ripcima (2002.-2010.). Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv i odlazi u Franjevačko sjemenište u Visoko. Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2010.-2014.), gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 13. srpnja 2014. godine u Gornjoj Dubici. Godinu novicijata (2014.-2015.) proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio je 5. srpnja 2015. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete je položio 6. listopada 2019. u Vitezu. Završio je pet godina filozofsko-teološkog studija i diplomirao 2. listopada 2020. Trenutno je član samostanskog bratstva u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici.

 

 

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na facebook profilu portala!

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=gradbusovacaportal&set=a.4752638614852054

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM