spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Fra Stipi Marčinkoviću uručeno priznanje Općine Jajce

Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Stipo Marčinković primio je, 22. veljače, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajca, na Dan općine, priznanje “Počasni građanin Općine Jajce”.

Priznanje su mu uručili predsjedatelj Općinskog vijeća Jajca Josip Topić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Voditeljica programa Dijana Duzić pročitala je neke pojedinosti iz fra Stipina životopisa i o njegovim zaslugama zbog kojih mu je priznanje dodijeljeno: „S mjesta župnika u Dobretićima, u ljeto 1991., dolazi u Jajce i postaje predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan. Te godine pomaže prognanicima okupiranog Slunja i već tada sluti da bi rat mogao stići i u BiH te počinje s opskrbom Caritasa i Kruha Sv. Ante. Dopremljenu pomoć dijelio je svima, ne gledajući na vjeru i naciju. Tijekom rata bio je i dopisnik Prvog programa Hrvatskog radija. Padom Jajca 1992., kao jajački župnik i gvardijan, kreće sa svojim sugrađanima u izbjeglištvo. Zaustavlja se u Trogiru gdje je vodio brigu za oko 5 000 prognanika: Hrvata, Bošnjaka i Srba. U izbjeglištvu, u župi u Trogiru, vodi i Župni ured Jajce u progonstvu i osniva karitativnu Udrugu Kraljica Katarina – zajednica izbjeglih i prognanih Jajčana. Šalje pomoć u sva područja gdje su bile veće zajednice Jajčana (…) Kao prvi civil i novinar, s hrvatskom vojskom ulazi u oslobođeno Jajce 1995., a već nekoliko mjeseci po oslobođenju grada pomaže uspostavu rada Crvenog križa Jajca. Zahvaljujući angažmanu fra Stipe, 1997. u Jajce dolazi Njemački Caritas koji je u dvije godine obnovio gotovo 500 kuća. Fra Stipo je pomogao i obnovu Srednje strukovne škole u Jajcu”, rekla je, između ostaloga, rekla je Duzić dodajući kako je fra Stipo u Hvarsku biskupiju otišao 2000., gdje i danas djeluje kao župnik vjerničke zajednice Sućuraj na otoku Hvaru. Podcrtala je kako je za humanitarno djelovanje u ratu, izbjeglištvu i poslijeratnom razdoblju odlikovan Spomenicom IV. gardijske brigade Hrvatske vojske te posebnom Zahvalnicom Crvenog križa Federacije BiH.

Potom je fra Stipo osobno i u ime dobitnika svih priznanja: Plakete Općine Jajce, Nagrade 22. veljače i Zahvalice Općine Jajce Jajčanima čestitao i poželio sretan i blagoslovljen Dan općine. Zahvalio je predlagateljima svih priznanja, vijećnicima Općinskog vijeća Jajca koji su prihvatili  prijedloge i usvojili Odluku o dodjeli javnih priznanja i nagrada te predsjedatelju Topiću i načelniku Hozanu što su dobitnicima uručili priznanja. Zahvalio je i Bogu što mu je omogućio da u Jajcu i Trogiru učini ona djela za koja je dobio priznanje i što je i drugim dobitnicima  omogućio da budu uspješni i dobri. Čestitao im je za to, a Općini Jajce poželio da ima što više takvih ljudi, osobito među mladima. Napomenuo je da svoje priznanje dijeli sa svojim jajačkim fratrima te brojnim župljanima i sugrađanima Jajca koji su surađivali s njim.

Svečanost su uveličale članice zbora Nikola Šop HKD-a Napredak – podružnica Jajcepod ravnanjem profesorice Katarine Ladan.

Nakon svečane sjednice i dodjele priznanja uslijedilo je zajedničko druženje na Plivskim jezerima.

FSM, M. A., KT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti