spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

FOTO/VIDEO | Mala škola UZOR – Voda i higijena

27. veljače u terminu od 10:30 do 13:30 održana je radionica na temu Voda i higijena u sklopu naše Male škole UZOR.

Nakon okupljanja svih sudionika i crtanja po vlastitom izboru započeli smo naše planirane aktivnosti razgovorom i promišljanjem o pitanju: što je higijena? Čuli smo mišljenje mališana i njihove ideje vezane uz ovaj pojam, nakon čega smo razgovor usmjerili prema našim svakodnevnim navikama a koje se vežu uz higijenu. Većinu higijenskih navika primjenjujemo svakodnevno i ovim smo putem naglasili važnost istih za naše zdravlje.

Nakon razgovora prešli smo na radne listiće pripremljene za ovu temu, prvi je bio labirint.

Rješenje labirinta vodi djecu sa slike do vode i slavine kako bi oprali svoje ruke nakon igre. Sljedeći listić kao zadatak skrivao je zubiće koje smo trebali prebrojati, a zatim povezati količinu predmeta sa brojem kao oznakom. Treći listić zahtijevao je da dijelove slagalice iskružimo a zatim složimo u jednu smislenu cjelinu. Dijelovi slagalice skrivali su sliku zuba sa četkicom i pastom za zube. Radni listići ovoga puta poslužili su kao vježba fine motorike, logičkog zaključivanja, vizualne percepcije, brojanja, pisanja brojeva i kao vježba korištenja škarica i ljepila. Uz sve ove vještine koje smo razvijali i unapređivali, sadržaj listića povezivali smo s temom o higijenskim navikama.

Sljedeća aktivnost vezana za našu temu bio je eksperiment sa vodom, paprom (biberom) i sapunom. U tanjur smo nasuli vodu i po površini istresli papar. Vrh prsta umočili smo u tečni sapun i njime dodirnuli površinu vode. Biber se u tom trenutku “razbježao” na krajeve tanjura, a zaključak ove aktivnosti jeste da nečistoće s naših ruku, u dodiru s vodom i sapunom, bježe i nestaju.

Nakon toga napravili smo kratku pauzu i odmor od aktivnosti uz osvježenje i grickalice, a preostalo vrijeme iskoristili smo za izradu maski za predstojeću tradicionalnu manifestaciju i obilježavanje Maškara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti