spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Foto: Obredi Velikog petka iz župne crkve sv. Ante Padovanskog u Busovači

Danas je u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači župni vikar fra Ivica Matišić predvodio liturgijske obrede Velikog petka.

Obredi jedinog dana u godini kada Crkva ne slavi svetu misu sastoje se od službe riječi sa središtem u Muci Gospodnjoj po Ivanu, zatim od klanjanja Svetom križu te od svete pričesti.

U liturgijskim obredima sudjelovala su još dva svećenika – župnik fra Zoran Jaković i vikar fra Božidar Štrkalj te dva bogoslova – fra Zvonimir Batista i fra Mijo Ljubos. Nakon ulaska i klanjanja oltaru pred kojim je prekriveni križ te svetopisamskih čitanja uslijedila je Muka Gospodina Isusa Krista.

Nakon homilije izrečena je sveopća molitva sastavljena od deset zaziva u koje je uvršten i onaj za medicinsko osoblje, sve obitelji, te osobe zaražene i preminule uslijed koronavirusa.

Uslijedilo je otkrivanje prekrivenog Isusova križa i predstavljanje riječima: „Evo drvo Križa, na kom je visio Spas svijeta“, a potom i klanjanje Sv. križu.

Posljednji dio obreda bila je sveta pričest, prilike za koju su posvećene dan ranije na Veliki četvrtak, i pohranjene u sporedni oltar.

Naš portal prenosio je uživo obrede Velikog petka te vam donosimo snimak istih:

Prijenos UŽIVO: Obredi Velikog petka iz župne crkve sv. Ante Padovanskog u Busovači

🔵🔵🔵 Od 17 sati pratite prijenos UŽIVO obreda Velikog petka iz župne crkve sv. Ante Padovanskog u Busovači. Obrede predvodi fra Ivica Matišić. ⛪___Podijelite dalje…

Posted by grad-busovaca.com portal on Petak, 10. April 2020.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti