spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

FOTO | “Mali znanstvenici” – UZOR: Kruženje vode u prirodi i eksperiment “voda koja se podiže”

Nedjelja iza nas, 20. veljače 2022. i druženje u sklopu naše Male škole UZOR obilježeno je radionicom za djecu uzrasta od 3 do 6 godina, s temom i ovoga puta usmjerenom na vodu, ali ovoga puta razgovor smo proširili govoreći o tome kako voda kruži u prirodi.

Trosatno druženje započeli smo u 10:30, a uvodni dio bio je razgovor o tome kako nastaje kiša. Mnoštvom zanimljivih i kreativnih ideja o tome oduševljavali su svi naši sudionici. Korak po korak usmjeravali smo naš razgovor prema našoj sljedećoj aktivnosti i kako bismo konačno zaključili što točno znači kruženje vode u prirodi, odlučili smo napraviti vlastiti prikaz tog ciklusa, smatrajući da ćemo na taj način uz vizualni doživljaj brže i lakše zapamtiti ali i razumjeti ovu pojavu. Za izradu smo koristili karton za podlogu, papir u boji, ljepilo, flomastere i vatu, a proces izdrade koristio je i za vježbu fine motorike, praćenje procesa po određenim koracima, pažnju i koncentraciju. Povezali smo crtanje i shematske prikaze sa usvojenim znanjem o temi. Nakon izrade, od aktivnosti smo odmorili uz prikladno osvježenje, grickalice i slatkiše, nakon čega smo nastavili vrijedno raditi.

Sljedeća aktivnost na rasporedu bio je eksperiment koji smo nazvali „voda koja se podiže“. Svijeća, tegla, voda (obojena bojom za hranu) i tanjur bili su potrebni materijali za njegovu realizaciju, i pažljivo smo pratili proces i reakcije koje se odvijaju. U tanjur smo nasuli obojenu vodu i u sredinu stavili svijeću. Svijeću smo upalili i zatim je preklopili teglom čekajući što će se dogoditi. Plamen je gorio sve slabije a potom se potpuno ugasio, dok se u istom trenutku razine vode u području prekrivenim galonom podigla. Reakcije su bile potpuno oduševljenje i iznenađenje svih, nakon čega smo cijeli proces ponovili još nekoliko puta.

Kao završnu aktivnost ovoga puta pripremili smo igru za vježbanje percepcije i zapažanja. Na samostalno kreiranu kartonsku podlogu na kojoj se nalazi 48 kvadratića različitih boja, potrebno je složiti 16 kartonskih štapića na kojima su po tri kombinacije boja. Svaki od sudionika uzme jedan štapić i zadatak je da ga smjesti na odgovarajuće mjesto na ploči. Nakon njega na red dolazi sljedeći, i smjenjujemo se dok ne posložimo sve štapiće. Ovom aktivnošću uz percepciju i zapaženije na prvom mjestu, vježbali smo i jačali grupnu koheziju, poštujući pravila grupe, čekajući strpljivo svoj red.
Do sljedeće nedjelje, lijep pozdrav i veliko hvala na odazivu.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM