spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Evo koliko je optužnica podignuto za kriminal, korupciju i ratne zločine

Državno tužiteljstvo je u prošloj godini protiv 70 osoba podiglo optužnice za ratne zločine kojima je obuhvaćeno stradanje više od tisuću osoba i manji broj optužnica za organizirani kriminal i korupciju.

Rečeno je to u srijedu na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na kojoj su predstavljeni izvještaji o radu pravosudnih institucija.

Iznoseći izvještaj o radu Tužiteljstva BiH o procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala, Milanko Kajganić, glavni tužitelj, najavio je podizanje optužnice protiv odvjetnice koja je uhićena u vezi s istragom protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

Optužnica protiv osumnjičene će biti podnesena sutra jer je odvojen taj predmet od ove dvojice osumnjičenih, rekao je Kajganić.

Naveo je i da su tijekom 2023. doveli iskusne policijske istražitelje jer je, kako je rekao, većina policijskih sigurnosnih agencija u BiH kontaminirana osobama koja imaju veze s određenim kriminalnim grupama, te je teško raditi s takvim kapacitetima.

Naš plan je bio da one najbolje istražitelje iz takvih policijskih agencija dovedemo u Tužiteljstvo BiH, da smo u stanju provesti istrage i pripremiti predmete za optuženje s vlastitim kapacitetima, i to smo uradili prošle godine, kazao je Kajaganić.

Ratni zločini

On je naveo da su tijekom 2023. odredili najprioritetnije predmete ratnih zločina, kada je izdao i obvezna pojedinačna uputstva postupajućim tužiteljima.

Mi smo u 2023. podigli 17 optužnica protiv 70 osoba. Tim optužnicama smo obuhvatili smrtno stradanje 1.039 osoba, rekao je Kajganić.

Dodao je da Tužiteljstvo radi na potpunoj transparentnosti, u mjeri u kojoj je to moguće imajući u vidu prirodu institucije, te da u potpunosti primjenjuju Komunikacijsku strategiju.

S obzirom na zainteresiranost javnosti za kaznena djela izazivanje mržnje, razdora i netrpeljivosti, donio sam odluku i objavljujemo anonimizirane negativne odluke, pored optužnica, i negativne odluke u navedenim predmetima jer želimo educirati javnost zašto se donose takve odluke, naveo je Kajganić te dodao da je kvaliteta optužnica u predmetima ratnih zločina podignut u odnosu na 2022. godinu.

Organizirani kriminal i korupcija

Kajganić je kazao da je tijekom prošle godine podignut manji broj optužnica za organizirani kriminal i korupciju, ali protiv deset osoba više, u odnosu na 2022. Dodao je da tijekom 2023. nisu zaprimili nijedan izvještaj o počinjenom kaznenom djelu visoke korupcije.

Predstavljajući statističke podatke o radu Suda BiHza 2023., vršiteljica dužnosti predsjednika Suda BiH Minka Kreho je kazala da kolektivna norma Suda iznosi 146 posto te da postoji problem s iznošenjem norme na Odjelu za ratne zločine, imajući u vidu složenost predmeta i nemogućnost njihovog rješavanja u kratkom roku.

Kreho je kazala da je na Apelacijskom odjeljenjunedovoljan broj predmeta u radu, zbog čega neki suci nisu bili u mogućnosti ostvariti punu normu.

Govoreći o Odjelu za ratne zločine, Kreho je navela da je zabilježen povećan broj riješenih predmeta, dok je prosječno trajanje predmeta povećano u odnosu na 2022. jer su u statistiku ušli i stari predmeti koji su okončani 2023. Prema njenim riječima, u Odjelu za organizirani kriminal i korupciju zabilježen je povećan priljev predmeta.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je u obraćanju medijima naveo da još uvijek nisu postignuti dovoljno dobri rezultati u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, javlja Detektor.

Veći je postotak osuđujućih presuda u odnosu na raniji period, to je ohrabrujuće, ali još uvijek nema dovoljan broj predmeta kad su u pitanju ratni zločini. Veliki broj je nedostupnih osoba, kako osumnjičenih, tako i optuženih, kazao je Lagumdžija.

U odnosu na Izvještaj o provođenju plana aktivnosti za realizaciju preporuka Izvještaja o eksternoj reviziji rada VSTV-a, na sjednici su podsjetili da je Vijeće početkom godine usvojio preporuke koje je potrebno realizirati, ali većina njih nije ni započela s implementacijom.

Na sjednici je, u odnosu na Izvještaj o realizaciji Akcijskog plana za realizaciju Komunikacijske strategije, rečeno da je realizirana većina aktivnosti, ali nije postignut napredak po pitanju interne i krizne komunikacije.

Članovi VSTV-a vodili su raspravu o zaprimljenim prijedlozima u vezi s članom Poslovnika VSTV-a koji regulira pitanje imenovanja novih članova.

Sanin Bogunić je naveo kako je iz materijala vidljivo da nisu zaprimljeni odgovori svih institucija, kao i da su odgovori pravosudnih zajednica dijametralno suprotni, dok su odgovori međunarodnih partnera identični kao i ranije.

Detektor je ranije pisao da je VSTV izmijenio Poslovnik te da neće izvlačiti nacionalnu i rodnu zastupljenost svojih članova, nego će o tome odlučivati Vijeće od momenta usvajanja novog zakona, kao i da će do tada sastav ostati zamrznut, što pogoduje produženju mandata članova.

Sjednica VSTV-a BiH počela je u srijedu, a po najavi traje do petka, 19. travnja.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti