Evo kada se očekuje smirivanje inflacije… načekat ćemo se još koju godinu

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka (KM), a prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjoj deceniji porasla je za 161 KM, što je znatno manje u odnosu na rast prosječne plate u susjednim državama ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Ove bi godine hrvatski BDP mogao rasti oko 1,2 posto dok će se inflacija kretati iznad 7 posto. Tek će se 2025. godine inflacija vratiti na uobičajene vrijednosti od dva posto, navodi Zrinka Živković-Matijević, glavna ekonomistica RBA banke u makroekonomskim prognozama te kuće za ovu godinu.

– Umjereni optimizam i rast blago iznad 1% temelje se na mogućnosti da Hrvatska iskoristi izdašnu raspoloživost europskih sredstava u okviru više programa – navodi Živković-Matijević.

Prihodi od turizma prošle su godine bili oko 13 posto, što je svakako pozitivna vijest, no nije dobro što turizam ima prevelik udio u hrvatskom BDP-u od 16 posto. Tako veliku oslonjenost na jednu granu nema nijedna europska država, drugi Cipar ima udio turizma oko osam posto, Grčka oko šest posto, Španjolska nešto više od dva posto, Italija jedan posto.

Statistika potvrđuje i iznadprosječni rast cijena u segmentu hotela i restorana od 13,7% u Hrvatskoj u odnosu na prosjek EU od 7,9%, ali i konkurentna tržišta, zbog čega bi moglo doći do smanjenja cjenovne konkurentnosti domaćeg turizma. Rast cijena ne mora imati nepovoljan utjecaj jedino ako se poboljša kvaliteta ponude.

Usporavanje svih sastavnica bruto domaćeg proizvoda osobito najveće – osobne potrošnje sasvim je izgledno zbog visoke (percepcije) inflacije. Privatni sektor će smanjiti investicije zbog rasta troškova zaduživanja, što bi se moglo kompenzirati povećanjem javnih investicija koje se financiraju iz europskih sredstava.

Određeni rizik predstavlja sposobnost povlačenja sredstava jer se samo u ovoj godini mogu iskoristiti sredstva iz prošle financijske omotnice, a dosadašnja iskorištenost je najlošija od svih članica i iznosi samo 62 posto, navode analitičari RBA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sveti Bosco – zaštitnik pedagoga, mladih, studenata i izdavača

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas o plaćama, trošarinama te Zakonu o zastavi