spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Europa je na rubu katastrofe jer zalihe podzemnih voda presušuju

Europa je na rubu katastrofe jer zalihe podzemnih voda presušuju, upozorili su znanstvenici. Tijekom ljetnih mjeseci 2018. i 2019. godine u srednjoj Europi je vladala velika nestašica vode.

Od tada nije bilo značajnog porasta razina podzemnih voda, koje su ostali konstantno niski. Teška suša šteti prirodnim staništima, utječe na poljoprivredu i stvara velike nestašice energije, otkriva nova studija. Posljedice ove dugotrajne suše bile su evidentne u Europi tijekom ljeta 2022, piše The Independent. Suha riječna korita i sporo nestajanje stajaćih voda ozbiljno su utjecali i na prirodu i na ljude.

Brojne vodene vrste izgubile su svoja staništa, dok je suho tlo uzrokovalo mnoge probleme poljoprivredi. Nedostatak energije u Europi se također pogoršao kao rezultat. Bez dovoljnih količina rashladne vode, nuklearne elektrane u Francuskoj su se borile da proizvedu dovoljno električne energije. Hidroelektrane su također teško ispunjavale svoju funkciju zbog nedostatka vode. Kako bi prikupio svoje podatke, tim je koristio satelitsku gravimetriju kako bi promatrao svjetske resurse podzemnih voda i dokumentirao promjene uočene tijekom nekoliko godina. Koristili su satelite blizance koji kruže oko Zemlje u polarnoj orbiti na visini od nešto manje od 490 km. Oni daju očitavanja ukupne mase, od kojih se zatim oduzimaju promjene u rijekama i jezerima. Vlaga u tlu, snijeg i led se također oduzimaju i na kraju ostaje samo podzemna voda.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti