spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

EU uložila milijune u bh. poljoprivredu u protekle četiri godine

Sredstvima Europske unije podržano je više od 2.000 korisnika u Bosni i Hercegovini, kroz 171 projekat realiziran u posljednje četiri godine, u okviru projekta EU4agri i EU4agri-Recovery.

O njegovom značaju za poljoprivredu i ruralni razvoj BiH, najbolje govori podatak o 20 milijuna eura direktne podrške sektoru, ali i tehničke podrške razvoju politika i jačanju kapaciteta nadležnih struktura (ministarstava), pred kojima je zadatak prilagodbe europskim propisima, odnosno pravnim stečevinama.

Radi se o razvojnim projektima gdje poljoprivredni proizvođači i prerađivački, moraju razmišljati na malo drugačiji način, kroz poslovne planove i razvoj investicija, gdje smo im vjetar u leđa i zajedno sa njima ulažemo u njihova poslovanja, precizirala je Nedža Adilagić, projektna menadžerica EU4agri projekta, dodavši kako su u posljednje četiri godine implementirali skoro 13 milijuna eura, od raspoloživih 15 milijuna, a preostali novac je već rezerviran za odabrane korisnike.

U tijeku je finalizacija projekta, odnosno njegova implementacija, završavaju se započete investicije i ugovori sa korisnicima, te do kraja godine neće biti novih poziva.

Ovaj projekt je doprinio i izradi Nacrta strateškog plana za ruralni razvoj, koji je preduvjet da BiH dobije nova EU sredstva. Izazova je bilo mnogo, kaže Adilagić, napomenuvši da je iza projekta ostaje vrijedna zaostavština i naučene lekcije koje sutra mogu poslužiti za nove projekte i mjere.

Kroz projekat EU4agri-Recovery podržano je 180 korisnika sa skoro sedam milijuna maraka, dok su njihova sufinanciranja iznosila oko 2,8 milijuna KM. U zbiru je jasno da se radi o ozbiljnoj cifri uloženoj u poljoprivredni sektor. Prema riječima Anele Rodić-Jarebica, projektne menadžerice EU4agri-Recovery projekta, samo za podršku start-up kompanijama na njihovu adresu stiglo je više od 250 aplikacija, a odabrano je njih 14.

To su mladi i perspektivni ljudi koji imaju svoje dobre ideje u poljoprivrednom sektoru i koji se žele baviti poljoprivredom. Također, od 180 podržanih korisnika njih 101 je mali poljoprivrednik, kooperanti koji su dobili podršku, kazala je Rodić-Jarebica, prenosi Agro Klub.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti