spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

EU pooštrila mjere ulaska za zemlje koje nisu članice

Europska unija pooštrila je danas svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja s vrlo malo slučajeva koronavirusa i gotovo nijednom od novih lakše prenosivih varijanti.
Veleposlanici EU složili su se na sastanku u Bruxellesu s novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, rekao je diplomat EU za Reuters.

Istovremeno, zemlje EU se potiču da dozvole pristup bez ograničenja, poput obvezne karantene, samo pod strogim uvjetima.

Nove mjere predviđaju da putnik može doći iz zemlje izvan EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Također, predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti koronavirusa, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

Sporazum zemalja EU, inače, odnosi se na manje važna putovanja i služi kao smjernica zemljama EU, koje imaju konačnu riječ. Tako su neke zemlje EU poput Njemačke uvele stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do ožujka.

Prošlog četvrtka, EU je skinula Japan s popisa zemalja iz kojih putnici mogu posjetiti blok bez ograničenja, prenosi Avaz.

Na popisu su sada Australija, Kina, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, iako uključivanje Kine ovisi od toga dozvoljava li ona ulazak putnicima iz EU.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM