spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Erna Elčić prva tattoo majstorica na području Maglaja i šire

Erna se usavršavala za tetoviranje pa je tako u Ivanjici (Srbija) kod tattoo umjetnika Filipa Jelića odradila 180 sati efektivnog rada i više od 400 sati učenja

Biti tattoo majstorica traži permanentno učenje i usavršavanje, što samo uporne i agilne osobe postižu. Tridesetjednogodišnja Erna Elčić protekle je jeseni u obiteljskoj kući u Liješnici kod Maglaja otvorila studio za tetovažu – Tattoo studio “Elyx”.

Erna je više nego uporna, a želja da bude tattoo majstorica rodila se nakon što se prvi put tetovirala kod Ivane Vidmar u Banjoj Luci, piše Večernji list BiH.

Učila na umjetnoj koži

– Privukla me je njezina ljubaznost i to što je razbila moje predrasude o tetoviranju kao bolnoj metodi ukršavanja tijela. Riječi “vjera, nada, ljubav” bile su moja prva tetovaža. Sve tetovaže koje trenutačno imam na podlaktici su mi lijeve ruke, ali planiram tetovirati cijelu ruku, tzv. rukav. Bila sam oduševljena Ivaninim radom i počela sam razmišljati da se i sama usavršavam za tattoo majstoricu. Dobila sam veliku potporu od svoga supruga, brojnih prijatelja, a privuklo me je i to što Maglaj nije imao tattoo studio – kazala je Erna.

Ipak, kod Erne je bilo malo bojazni hoće li uspjeti, ne samo zbog svladavanja tehnike nego i zbog sredine u kojoj živi jer male sredine imaju predrasude prema tetoviranju. U doba Turske u BiH mnoge su žene imale religiozne motive na svojim rukama, nisu se plašile Turaka koji su bili protivnici tih vjerskih simbola. Bile su velike svjedokinje vjere. I Erna u svojim tetovažama većim dijelom ima religiozne motive: krunice, križeve, lik Gospe, religiozne inicijale, sve što klijenti požele. Erna se usavršavala za tetoviranje pa je tako u Ivanjici (Srbija) kod tattoo umjetnika Filipa Jelića odradila 180 sati efektivnog rada i više od 400 sati učenja. Nije jednostavno jer zahtijeva se i učenje o anatomiji kože, tkiva, ali imati i dara za crtanje jer često klijenti imaju i žele baš specifičnu tetovažu.

– Učila sam na umjetnoj koži, a Filip je stalno pratio moj rad. Znao je jednostavno poderati ono što sam tetovirala i reći da ponovim, ali sad sam mu zahvalna iako sam tada bila ljutita, tužna, a bilo je i suza. Učila sam na pogreškama, vidjela i sama kad mi ruka nije bila mirna. Sretna sam što učim kod njega kao velikog umjetnika jer sam naučila sve što sam željela – dodala je Erna koja, među brojnim talentima, ima i onaj za slikanje.

Najviše se tetoviraju imena najdražih. Najviše klijenata ima iz Žepča te nešto iz Maglaja, a dođu i oni iz udaljenijih krajeva, posebno gastarabajteri iz inozemstva. Velike tetovaže poseban su izazov jer se one rade u nekoliko tretmana, što ovisi o dijelu tijela. Prvo se rade konture pa sjenčenje i onda bojenje. Najveća tetovaža koju je dosad radila jest slika Gospe. Klijenti su zadovoljni, a Erni je to najveće zadovoljstvo. Tetovaža se može ukloniti laserom, ali i on ostavlja tragove. Prigodom tetovaže posebna se pozornost posvećuje higijeni, obvezni su nazuvci na obuću, zaštitne rukavice, a nakon svakog klijenta studio se posebno dezinficira.

Nova zapošljavanja

– Sve kolege tattoo majstore jako poštujem i cijenim njihov rad. Tu je i moja Ivana, koja mi je kao sestra, surađujem i s kolegom Sadmirom Muminovićem iz Matuzića. Za otvaranje studija dobila sam poticaj s razine ZD županije, sebi sam osigurala radno mjesto, a kako je studio registriran i za neke djelatnosti kao što su maniker, pediker i piercing, planiram i nova zapošljavanja – kazala je Erna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM