spot_img

Duhovne vježbe za svećenike plehanskoga kraja

Duhovne vježbe za svećenike, koje su u župi i samostanu Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini započele u nedjelju 18. veljače zazivom Duha Svetoga, trajat će sve do četvrtka 22. veljače.

Na temu Iskustvo vjere kroz likove Tobije, Estere, Judite i Joba predvoditelj duhovnih vježbi je vlč. Tomislav Karavidović, župnik župe Sv. Mateja Evanđelista u Garčinu kod Slavonskog Broda. Na ovom godišnjem duhovnom obnavljanju na Plehanu se okupilo 20-ak svećenika. Uz gvardijana fra Antu Tomasa i derventskog dekana fra Ivana Marića to su svećenici franjevačkog Plehanskog distrikta: fra Zlatko Matanovićfra Velimir Zirdumfra Mirko Filipovićfra Blažen Lipovacfra Ivan Ćurićfra Jozo Puškarićfra Anto Zrakićfra Mario Jurkovićfra Ilija Jerković te umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije i povratnik u Bijelo Brdo mons. Pero Zeba, grkokatolički župnik u Derventi o. Franjo Sitnik, župnik u Modriči vlč. Anto Perić umirovljenik vlč. Pavo Brajnović te svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije: vlč. Josip Matanovićvlč. Mato Matasović i vlč. Davor Tomić.

Promišljajući prvoga dana o iskustvu vjere kroz lik Tobita vlč. Karavidović je naglasio kako se kroz njegovu bolest pa tako i kroz bolest svakoga čovjeka mijenja njegova osobnost, jer bolest pogađa ne samo čovjeka nego i cijelu zajednicu. Posvijestio je kako ova starozavjetna knjiga koja je, kako je ustvrdio, manje zastupljena i u misnim čitanjima i u osobnim razmišljanjima, može puno pomoći u duhovnom životu.

„Lik Tobije kao i likovi, Estere, Judite i Joba mogu nam biti nadahnuće i pomoć u našem duhovnom životu. To su veličine koje nam pokazuju kako ostati vjeran i ustrajan u svome pozivu, kako biti Isusov, i da je Bog onaj koji će naš trud i dobro djelo nagraditi svojom prisutnošću i blagoslovom“, rekao je uz ostalo predvoditelj Karavidnović.

Program duhovnih vježbi nastavljaju se u utorak i u srijedu kada će nazočni promišljati o iskustvu vjere kroz likove Estere, Judite i Joba, a završavaju u četvrtak misnim slavljem i Te Deumom.

B. Lukačević/ KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti