Don Žarko Vujica iz Novog Travnika u Kakanj

Don Žarko Vujica i don Anto Ledić

Nakon oproštaja sa župljanima na nedjeljnoj misi, u utorak je i službeno župu Presvetog Trojstva u Novom Travniku napustio dugogodišnji župnik, don Žarko Vujica. Naime, u utorak je, uz nazočnost dekana Travničkog dekanata, msgr. Matu Janjića, izvršena primo-predaja između don Žarka Vujice i novoimenovanog župnika, dr. don Ante Ledića.

Dekretom uzoritog kardinala msgr. Vinka Puljića, svoj pastoralni rad don Žarko će nastaviti u župi svetih Petra i Pavla u Kaknju, a novoimenovani župnik don Anto Ledić proteklih godina obnašao je dužnost ravnatelja Katoličkog školskog centra u Zenici.

Autor: Zvonimir Čilić – Vitez.info 

Ovakve promjene u crkvenom životu su uobičajene, no ova, bar kada je don Žarko Vujica u pitanju, zaslužuje i dodatnu pozornost vjerničkog puka ne samo u Novom Travniuku.

Jer, don Žarko Vujica (1950.), Busovljak, nakon Komušine i Zavidovića, u Novi Travnik je došao sada već daleke 1996. godine u župu Uzačašća Gospodinova, a već 1997. počele su pripreme za gradnju nove crkve. Naime, broj vjernika u Novom Travniku, zbog progona iz ostalih župa Travničkog dekanata znatno se povećao što je i bio razlog odluke o gradnji nove crkve, a kasnije i nove župe.

Temeljni kamen za novu crkvu blagoslovio je Sveti Otac Ivan Pavao II u sklopu svete mise na Koševu u Sarajevu 13,. Travnja 1997. godine, a 2003., kada je crkva bila u punom jeku izgradnje, osnovana je i župa Presvetog Trojstva.

„Zahvaljujući dragome Bogu, svojim župljanima, vrijednim i poštenim ljudima, darovateljima i donatorima, uspjeli smo izgraditi crkvu, župnu kuću, te samostan časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi. U sklopu samostana je i Dječji vrtić „Anđeli“ koji uspješno vode časne ovoga samostana“, kazao nam je pred odlazak u Kakanj don Žarko Vujica, mirni i samozatajni čovjek, poštovan, a nećemo pogriješiti ako kažemo i omiljeni svećenik koji iza sebe, bar kada je Novi Travnik u pitanju, ostavlja duboke i prepoznatljive tragove. Naime, uz pastoralni rad, uz sve obveze koje je imao i koje župniku pripadaju, bio je i aktivni sudionik društvenog, poglavito kulturnog života u svojoj župi, ali i na području cijele Lašvanske doline. Također treba kazati da novoizgrađena crkva Presvetog Trojstva spada među najljepše crkve izgrađena u posljednjih tridesetak godina u BiH, uz poseban naglasak, interijer – kipovi, slike, vitraji… su djela umjetnika iz Novog Travnika, prije svih akademskog kipara i akademskog slikara, Zdenka Jurišića i Ante Mamuše.

„U znak zahvalnosti u crkvi smo postavili skulpturu Svetog Oca Ivana Pavla II, koji je blagoslovio temeljni kamen za našu crkvu, rad Zdenka Jurišića, dok je jedan veliki vitraj u crkvi s njegovim likom u čijemu su okruženju, na vitraju, blaženici Ivan Merz i Alojzije Stepinac, te sluge Božje,, Petar Barbarić i prvi Vrhbosanski nadbiskup, Josip Štadler“, ističe, očigledno emocijama ovladani don Žarko Vujica te dodaje: „ U Novom Travniku mi je zaista bilo lijepo, tu sam proveo skoro 19 godina i odavde, iz cijele Lašvanske doline, nosim lijepe i drage uspomene. I zašto ne reći, nije lako, posebno u mojim godinama, nakon skoro 19 godina, ostaviti župu, župljane s kojim sam toliko toga prošao. Naravno, nije riječ samo o gradnji crkve, župne kuće…nego i druženje s djecom na vjeronauku, brojna krštenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja, crkveni zborovi, nastupi. I nije moguće, bar meni, bez emocija samo „prevrnuti list“. No, takav je naš svećenički život i hvala dragom Bogu na svemu. A još jednom, i ovim putom, iz dna duše zahvaljujem se svojim župljanima na dobro suradnji, na svemu što smo zajedno radili, gradili i izgradili i proživjeli. Neka bude blagoslovljen moj nasljednik, dr. don Anto Ledić i svi moji župljani“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

NK Vitez - Ivan Sajević

Željezničaru sretno u Europi, bodovi u nedjelju Vitezu

Predsjednik FBiH Marinko Čavara

Predsjednik FBiH Marinko Čavara danas potpisuje Zakon o radu