spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Dom naroda PFBIH usvojio set braniteljskih zakona

Dom naroda Parlamenta FBIH usvojivši Nacrte zakona o dohotku zakona o doprinosima završio 21. redovitu sjednicu nakon koje je održana i 13.izvanredna sa usvojenim setom dugo očekivanih braniteljskih zakona. Naime, njihovim usvajanjem ispravljena je dugogodišnja nepravda prethodne vlasti prema braniteljskoj populaciji.

Izaslanici Doma naroda su tako nakon duge i konstruktivne rasprave velikom većinom podržali novi set izmjena te barem donekle popravili štetu koju je prouzrokovao bivši ministar Zukan Helez.

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojili su predložene izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata. Ključnu ulogu prilikom usvajanja imao je amandman klubova Bošnjaka i Hrvata koji su zajedno uložili predsjednici istih Tomislav Martinović i Osman Ćatić. Usvojenim amandmanom spomenuti Zakon je postao provediv i s aspekta Mirovinskog sustava te će njegova primjena početi od 1.siječnja naredne godine.

Usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji između ostaloga regulira definiciju jedinstvenog registra branitelja koji će biti od koristi svim razinama vlasti kao i Prijedlog zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji koji je sada usuglašen sa Ustavom FBIH.

Klub Hrvata pozitivno se izjasnio i glede zaključka Ive Tadića i amandmana Mirveta Beganovića i Rasima Kantarevića, no isti nisu dobili dovoljnu podršku.

„Velika nepravda je nanesena svim braniteljima i ovaj proces nije završen. Još su tri zakona u pripremi i nastojat ćemo pregovarati o svemu i naći najbolja rješenja „ poručila je predsjedateljica Bradara te najavila mogućnost ponovnog zasjedanja početkom sljedećeg mjeseca.

Na izvanrednoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, Prijedlog zakona o izmjenama Kaznenog zakona te Program rada Doma narod. Izaslanici su prihvatili zaduženja za realizaciju projekta vodovoda u Visokom i zaduženje glede projekta jačanja bankarskog sektora kao i informaciju o izdavanju energetske dozvole za izgradnju Termoelektrane ”Banovići” te odobrili Prijedlog za rješenje spornih pitanja u Prijedlogu zakona o Agenciji za bankarstvo FBIH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti