- Marketing -
Subota, 27 studenoga, 2021

Dodik: U Džaferovićevom uredu smo Komšić i ja pili rakiju, ne znam šta je problem danas

Pročitajte i ovo

Iznenada preminuo nastavnik iz Novog Travnika

U Novom Travniku jučer je iznenada preminuo svima dragi nastavnik Mirsad Đogić. Mirsad je dugi niz godina bio među...

Alemka Markotić šokirala izjavom o cijepljenju djece

Društvenim mrežama masovno se širi izjava prof. dr. Alemke Markotić u emisiji “Izdvojeno” na Laudato TV. Naime, tema emisije bila...

U Vitezu održana obuka za biciklističke vodiče: Raste zanimanje za cikloturizam u BiH

U okviru projekta “Staza stare pruge” tijekom proteklog vikenda u Vitezu  je u organizaciji REZ Agencije i Turističke zajednice...
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je glasovao protiv svih točaka obratio se javnosti na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.
Komentirao je zabavu koju je priredio za svoje suradnike u uredu u zgradi Predsjedništva BiH gdje je doveo harmonikaša i s kolegama pio viski.

“Čovjek je ušao normalno u zgradu, to je moj poznanik iz Banje Luke, iako se sad neki utrkuju da mene kvalificiraju s psihološkog stajališta. Tko pokušava napraviti atmosferu ovako ratnom, za tim nema potrebe. Nitko ovdje ne priziva sukobe osim nekih bolesnih glava. Neka Komšić utvrdi tko. Bile su lijepe pjesme, ‘Romanija’, ‘Srpska majka mene rodila’ i još neke pjesme. Pjevao sam svojoj majci, šta je tu problem, šta se tu događa? Šta je nenormalno zato što smo normalni? Ja ne zavirujem u njihove urede, pa mogu raditi šta hoće. Ovaj ured pripada srpskom članu Predsjedništva i mi smo se okupili da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Svi koji kite ovako ili onako, njihov problem. Šta je tu nenormalno i nedozvoljeno? Gdje piše da ne smije harmonikaš ući u ured? Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u uredu, kao kod Džaferovića. Evo, ja i Komšić smo u Džaferovićevom uredu pili rakiju prije nekoliko mjeseci”, kazao je Dodik.

Osvrnuo se na izjavu lidera PDP-a Branisalva Borenovića koji kaže “da je Dodik puk’o”.

“Kaže da sam puk’o, a ja sam pjevao pjesmu ‘Pukni zoro’, jedna divna pjesma”, nastavio je i dodao da tko pjeva zlo ne misli te da nije nikoga želio provocirati.

“Bolje da pričamo o harmonikašu nego da će neko dizati vojne jedinice jer od toga nema ništa.”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je nakon sjednice ovog državnog organa kazao da je glasao protiv svih točaka dnevnog reda i da će se o njima raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS-a.

- Marketing -

“Tu je i odluka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci. NSRS je konačno mjesto odluke kako je predvidio ustav, a ne Predsjedništvo BiH. Nadam se da će NSRS na pažljiv način odnositi o ovim pitanjima. NSRS što bude smatrala da treba uraditi, uradit će”, rekao je.

Dodik je danas, iako je glasao protiv, ipak tražio da se neke tačke ne stavljaju na dnevni red koje se tiču financija, što je nova metoda rada na sjednicama. Džaferović i Komšić su mu izašli ususret i pristali na njegov prijedlog.

Istakao je kako se iznenadio da se danas na dnevnom redu pojavila tačka o ugovoru između BiH i Islamske zajednice. I to je problematizirao i donosio svoje zaključke.

“Ta točka stoji od 2006. odnosno 2008. godine kada su potpisani ugovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Vatikanom. Iznenadilo me što se pravi diskriminacija i daje više prava nego što se daje jednim vjernicima nego drugima. Danas smo saznali nešto ponižavajuće što ima veze sa politikom, a ne vjerom. Ja nisam protiv da se urede odnosi između BiH i Islamske zajednice, ali u ovom vremenu ne bih glasao i da je sve kako treba, jer se pridržavam zaključaka NSRS gdje će predviđeno da tamo nećemo donositi odluke”, kazao je.

Iako kaže da nema ništa protiv džume i vjernika muslimana, protiv je toga da vjernici mogu napustiti radno mjesto za vrijeme džume.

“Novo je da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora. Čuo sam od Džaferovića i Komšića da je to razlog što su stavili nakon 13 godina otkrili da je Islamska zajednica domicilna, a da su ovi SPC i Vatikan strani subjekti. Oni hoće da kažu da su Srbi i Hrvati stranci, a jedini faktor su Bošnjaci. Neprihvatljivo je da se dozvoljava da muslimani vjernici mogu napustiti radno mjesto petkom u 12 sati i da je poslodavac dužan da im to računa u radno vrijeme. To je nemoguće jer značajne industrijske proizvodnje imaju lanac proizvodnje i odlazak s tih ljudi značilo bi prestanak proizvodnje. To treba biti ujednačeno. Ja nemam ništa protiv džume i slično, ali svi vjernici moraju isti tretman. Ja sam protiv stavljanja ove tačke na dnevni red dok se sve to ne usuglasili i protiv sam diskriminacije, ali ovaj ugovor vrvi od toga”, dodao je.

Na ponudu lidera SDA Bakira Izetbegovića da se u izmjene Zakon o negiranju genocide ugrade određeni amandmani s ciljem kompromisa sa političkim predstavnicima iz RS-a, Dodik kaže da od toga nema ništa.

“Srbi nisu spremni da trguju sa stradanjem u Jasenovcu, ali drugi jesu. Stradanje u Jasenovcu je nemoguće izjednačiti s nekim drugim i to je pokušaj podvale. Jedina stvar pomoću koje se može deblokirati rad organa jeste da PIC koji je zabrljao u BiH na način da je neovlašteno odlučivao o nekim stvarima, da povuku taj Inzkov prijedlog jer su ga sami ohrabrili da to učini. To nije prijedlog niti jednog domaćeg organa. Predsjednica RS-a i NSRS-a su upravu kada su to stavili van snage, kao i ja kao predsjednik najjače partije u RS-u”, dodao je.

Rekao je da će danas u Banjoj Luci biti sastanak proširenog kolegija Vlade RS-a na kojem će se praviti dinamika rada raznih akata koje su u pripremi s ciljem davanja roka vraćanja ustavne potencije entiteta RS.

“Mi ništa što je dato BiH ne uzurpiramo niti želimo uzeti za sebe. Te stvari će ostati na nivou BiH, ali sve što je skrnavljeno od Ustava koji danas važi, apsolutno ćemo pokrenuti na sjednici NSRS-a, procedure da se uredi kako RS-u odgovara. Mi mislimo da iza nas stoji Ustav i da ga treba čitati slovom kako piše, a ne duhove koji su prosipali visoki predstavnici. Ne udara se niti na jednu ustavnu poziciju BiH niti Federacije BiH niti kantona. Ovdje je problem zašto RS ima ta prava. Čujemo stalno pozive Bošnjaka međunarodnoj zajednici, Americi… Ako Amerika usliši molitve Bošnjaka, značit će da zajedno rade na tome”, rekao je.

On je kazao da trenutno nema plan za vraćanje nadležnosti s državnog nivoa na Brčko Distrikt i da je taj distrikt “zaseban u vlasništvu dva entiteta”.

- Marketing -
IZVOR:Klix.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Večeras počinje manifestacija “Božić u Busovači”

❄ Sve je spremno za početak manifestacije „Božić u Busovači“ koja će zasigurno uljepšati početak Adventa i ove blagdanske...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo