spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Dodik: Konaković je sa Čovićem postigao dogovor oko Izbornog zakona

Predsjednik RS-a Milorad Dodik se oglasio nakon što se nije pojavio na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru kazavši kako nije htio sjediti za istim stolom s Christianom Schmidtom niti “kvariti idilu” ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću.

Dodik je na početku kazao kako cijeni trud koji godinama ulaže predsjednik HDZ-a Dragan Čović u Mostarski sajam, no da je ipak imao razloge da se ovaj put tamo ne pojavi.

Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i osobni integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam vidio da trebam sjediti za stolom s Christianom Schmidtom, onda nisam htio kvariti idilu o kojoj Konaković govori i remetiti osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana. Sve drugo je izvan tog, uspješna usuglašenost o kojoj je govorio Konaković i koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Vijeću Europe o takozvanom Kosovu, ili kako će se glasati u UN-u bez konzultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora, poručio je Dodik.

Predsjednik RS-a je dodao da se ono o čemu je govorio Konaković ne može okarakterizirati kao dragovoljan.

Priča o plinovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da državna razina treba dati formalnu suglasnost za dodirnu točku. Konaković pojašnjava kako je to voluntarizam Republike Srpske, što nije točno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna suglasnost za plinovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas, istaknuo je Dodik.

Na kraju je kazao kako je prilikom otvaranja Mostarskog sajma bilo jasno da je Konaković s HDZ-om postigao dogovor oko Izbornog zakona.

Što se tiče zakona o vanjskim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome se treba dogovarati. Konaković spominje i zakon o VSTV-u koji je problematičan i on predstavlja jedan od prijedloga Europske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili tko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta? Ono što se moglo vidjeti, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo, zaključio je Dodik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM