spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Dobre vijesti za umirovljenike u Federaciji BiH, poznat ukupan rast mirovina

Usvajanjem Proračuna FBiH za ovu godinu stekli su se uvjeti za povećanje mirovina od 11,1 posto u Federaciji BiH.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruga penzionera Zeničko-dobojske županije, mirovine u siječnju će biti uvećane, a čija isplata počinje 6. veljače.

– Mi smo dobili informaciju kako će Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje sve pripremiti za povećanje siječanjskih mirovina, a preduvjet je bio usvajanje Proračuna FBiH za 2023. godinu. Umirovljenici će dobiti ček za mirovinu i poseban ček na kojem će biti povećanje od 11,1 posto. Isplata počinje svakog petog u mjesecu, ali s obzirom na to da je 5. veljače nedjelja, isplata počinje prvog radnog dana, a to je ponedjeljak, 6. veljače. Svatko sebi može izračunati za koliki iznos novca mu je povećana mirovina – kazao je Trakić za Faktor.

Primjera radi, 11,1 posto povećanja na najnižu mirovinu koja iznosi 445 KM je 49,3 KM.

– Nakon ovog povećanja ostaje nam redovito usklađivanje mirovina koje je 15. travnja. S obzirom na to da je sadašnje povećanje mirovina akontativno, preostaje nam redovito usklađivanje mirovina od nekih 3,9 posto i tu će ići retroaktvno razlika od siječnja. Pojašnjenja radi, u ovoj godini je planirano povećanje od 15 posto, i ovih 11,1 posto je uzeto od tih 15 posto, tako da nam ostaje usklađivanje 15. travnja ove godine za 3,9 posto – govori Trakić.

Ranije je u Zavodu PIO rečeno kako će moći sve pripremiti za siječanjsko povećanje mirovina ako se usvoji Proračun FBiH za ovu godinu.

U Federaciji je više od 430.000 umirovljenika. Najniža mirovina je 445 KM, zagarantirana je 531,86 dok je najviša 2.174,48 KM.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti