spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Diljem BiH prosvjedi žena zbog nasilja

Stotine žena prosvjedovale su u petak u gradovima diljem BiH tražeći učinkovitiju zaštitu protiv nasilja kojemu su često izložene u obiteljima i bračnim zajednicama.

Na poziv više nevladinih udruga i organizacija prosvjedni skupovi organizirani su u šesnaest većih gradova u BiH, a neposredni povod za to bilo je ubojstvo jedne žene u Bihaću, koju je prošlog vikenda na smrt pretukao njen partner.

Na sličan način, odnosno zbog brutalnog nasilja, od 2017. godine u BiH je ubijeno najmanje 60 žena, a prosvjednici su ocijenili kako je to dovoljan razlog da se u Kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida te da se ovakvi slučajevi drastično sankcioniraju, tim prije što je BiH potpisnica Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji, prenosi Hina.

“Sjetimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja prije nego se dogodi ubojstvo”, “Nisi sama i nisi kriva”, “Stop femicidu, niti jedna više”, samo su neke od poruka koje su prosvjednici nosili na transparentima tijekom prosvjeda.

Neprihvatljivo je da naše društvo i dalje toliko patrijarhalno da dopušta ovakve nepravde. Imamo femicid ne samo u BiH, nego i u regiji i moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike, kazala je novinarima u Sarajevu Aida Daguta, jedna od organizatorica prosvjeda.

Prosvjedna okupljanja prešla su u međuentitetske granice pa je, osim u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Tuzle, takav skup organiziran i u Banja Luci, Prijedoru, Bijeljini i Brčkom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti