spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Demografske mjere za Hrvate u BiH: Prijedlog zastupnika Radoje Vidovića (HDZ) u Hrvatskom saboru

Tijekom 21. sjednice Hrvatskog sabora, zastupnik HDZ-a Radoje Vidović, istaknuo je potrebu za demografskom revitalizacijom Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vidović, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB, naglasio je važnost podrške Hrvatima izvan granica Republike Hrvatske u svom govoru tijekom rasprave o “Prijedlogu strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine”.

Vlada RH, predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem (HDZ), predložila je ovu strategiju kao ključnu za rješavanje demografskih izazova, a Vidović je bio jedan od aktivnih sudionika rasprave. Njegovo izlaganje obuhvatilo je trenutno stanje Hrvata u BiH, posebice ističući tešku situaciju u entitetima i županijama gdje su Hrvati u manjini. Naglasio je kako je situacija generalno teška, posebice u Republici Srpskoj, županijama gdje su Hrvati najmalobrojniji poput Tuzlanske, Sarajevske, Zeničko-dobojske, nešto bolja u Srednjobosanskoj i Herceg-Bosanskoj, a daleko najbolja u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadno-hercegovačkoj županiji.
 
Zastupnik Vidović predložio je konkretne mjere koje uključuju:
 
– Dječji doplatak za Hrvate u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s financijskim okvirom od oko 15 milijuna eura.
– Fiskalnu održivost vrtića, vrijednu 2,5 milijuna eura.
– Mjere poticanja stanogradnje za mlade obitelji, vrijedne 2 milijuna eura.
 
Pored ekonomskih mjera, Vidović je naglasio i povijesni, kulturni i općenito društveni doprinos Hrvata iz BiH, podsjećajući da oko 500 tisuća trenutnih stanovnika Hrvatske ima korijene u BiH. Također, istaknuo je važnost pružanja podrške Hrvatima iz Srbije i Crne Gore, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnom političkom i gospodarskom podrškom ovim zajednicama.
 
Predložene mjere odražavaju težnju za očuvanjem i jačanjem hrvatskog identiteta unutar regije, pružajući temelj za održivi razvoj i prosperitet Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i drugim susjednim zemljama.
https://youtu.be/9N-gjTp8Cak?si=Ucfyx1Q7ZPc__6aG

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti