spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Danas obljetnica zločina nad Hrvatima u Križančevu selu

U napadu Armije BiH poginula su 64 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca

U Vitezu će u utorak, 22. prosinca, biti obilježena 22. obljetnica stradanja Hrvata u Križančevu Selu i zločina koji su pripadnici Armije RBiH počinili nad zarobljenim pripadnicima HVO-a 22. prosinca 1993. godine.

Naime, tog su dana, neposredno nakon odlaska konvoja “Bijeli put“, nakon kratkih i žestokih borbi pripadnici Armije RBiH zaposjeli ovo selo nadomak Viteza. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte teško oštetili, srušili ili zapalili.

U ovom napadu Armije BiH poginula su 64 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca. Trideset vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulicu na sjevernom dijelu općine Vitez, a kasnije u Zenicu, gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag.

Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, hrvatske javnosti, UNPROFOR-a i MCK-a, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu.

Sva su tijela bila izmasakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje… Također, vidljivi su bili i brojni tragovi mučenja što je zabilježeno foto i videozapisima te u zapisniku liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela, na čelu s primarijusom dr. Franjom Tiboldom.

Protokol obilježavanja 22. obljetnice stradanja Hrvata u Križančevom selu:

11:00 Sveta misa u crkvi sv. Lepolda Mandića
12:00 Komemorativna sjednica u Osnovnoj školi „Dubravica“
12:30 Mimohod do spomen obilježja
12:45 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju

Izvor

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti