Četvrtak, 6 listopada, 2022

Danas je Međunarodni dan materinskoga jezika – 21. 2. 2021.

Pročitajte i ovo

Danas obilježavamo Međunarodni dan materinskog jezika! Znate li da ovaj značajan nadnevak postoji zahvaljujući inicijativi jedne male azijske zemlje – Bangladeša?
Još 1999. godine Bangladeš je na Glavnoj skupštini UNESCO-a, svjestan ugroženosti vlastitog jezika, predložio da ovaj dan bude posvećen pravu svakog čovjeka da se izražava na jeziku kojem želi, a posebno na materinskom.

Prema rječniku Vladimira Anića materinski jezik je idiom koji dijete stječe u najranijoj dobi bez svjesnog učenja, najčešće od majke, stoga nosi takav naziv. Materinski je jezik zapravo prvi jezik koji čovjek prihvaća. Inače je majka ta koja nas uči pričati, pa samim tim i dolazi naziv materinski jezik, a taj naziv u raznim inačicama postoji u skoro svakom jeziku svijeta.

Možemo reći da postoje tri glavna okruženja koja najviše oblikuju naše znanje o vlastitom jeziku. To su obitelj, škola i medijski prostor. Jezik u obitelji i jezik u školi se razlikuju. Jezik koji učimo u obitelji je prvi jezik s kojim se susrećemo i nazivamo ga materinski jezik. Usvajamo ga sa svim njegovim osobitostima koje proizlaze iz doma i zavičajnosti. U školi učimo hrvatski standardni jezik kojim se služimo u službenoj komunikaciji i institucijama i on u potpunosti odgovara određenim gramatičkim normama. Mediji su treće okruženje koje formira naše znanje o jeziku. Međutim, ako ne postoji njegova dosljedna uporaba i ako nemamo službeni medijski servis na hrvatskom jeziku, postavlja se pitanje koliko je zapravo primijenjena konstitutivnost u Bosni i Hercegovini o kojoj nam govore posljednjih 26 godina.

Ohrabruje činjenica da je Mladež HDZ BiH, već u samom početku svoga djelovanja, prepoznala upravo jezik kao temelj hrvatskog identiteta. Da su svjesni njegove ugroženosti i neravnopravnog položaja u odnosu na druga dva, potvrđuje stalni angažman Mladeži na kulturnom polju i svakodnevno inzistiranje na rješavanju te problematike. Tribina u Travniku 2020. „Važnost obrazovanja na materinskom jeziku“ potvrdila je još jednom da položaj hrvatskog jezika mora ostati aktualna tema sve dok ne budemo imali javni program koji će, pored informiranja, imati zadatak širiti svijest o važnosti hrvatskoga jezika. Pored toga, značajan broj portala na hrvatskom jeziku, u čijem uredništvu i Mladež sudjeluje, dokaz su da se i malim koracima može podizati svijest o temelju identiteta, a na nama je da prepoznamo te korake i nastavimo još snažnije djelovati.

▶️▶️ https://www.hdzbih.org/hr/node/4517

Autor: Ivan Volić, član ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB i moderator okruglog stola “Važnost obrazovanja na materinskom jeziku”

Priopćenje ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Asim Mekić: Najrealnija je opcija koalicija SDA i HDZ BiH

Novo ažuriranje podataka od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH donijelo je i novi rasplet kad su u pitanju raspodjele...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo