spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Danas je Dan D za Bosnu i Hercegovinu!

Iako se u bosanskohercegovačkim medijima ne osjeća posebna napetost uoči današnjeg sastanka koalicijskih partnera u Mostaru, nema sumnje da je ovaj utorak jedan od ključnih trenutaka za Bosnu i Hercegovinu u posljednjem desetljeću. Sastanak, koji organizira HDZ BiH, trebao bi kulminirati tiskovnom konferencijom oko 16:30, na kojoj se očekuje da lideri obavijeste javnost o rezultatima razgovora.

Ukoliko sastanak rezultira dogovorom, politička klima u zemlji mogla bi doživjeti značajne promjene. Postignuće bi značilo približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji s možda prihvatljivijom dinamikom. Očekuje se da bi dogovor uključivao usvajanje važnih europskih zakona i rješavanje pitanja hrvatskog člana Predsjedništva, olakšavajući time posao Christianu Schmidtu, visokom predstavniku, koji ne bi trebao nametati dodatne mjere. Takav ishod bio bi dobrodošla promjena za sve strane.

Međutim, ukoliko lideri izvijeste da nije postignut dogovor, posljedice bi mogle biti znatno drugačije. Nedostatak dogovora oko europskih zakona i izmjena izbornog zakona mogao bi potaknuti Christiana Schmidta na nametanje rješenja, dok bi srpski lideri mogli donijeti vlastite odluke u roku od 48 sati, potencijalno izazivajući negativne reakcije. Hrvatska politička strana mogla bi se osjećati prisiljenom na preispitivanje svoje umjerene političke strategije, posebno u svjetlu zaštite konstitutivnih prava hrvatskog naroda.

Eventualna pasivna politika i postupci hrvatske strane mogli bi otvoriti put bošnjačkoj hegemonističkoj politici, čime bi se hrvatski interesi dodatno marginalizirali unutar Federacije, promovirajući kvazi građansku opciju na štetu hrvatskog naroda.

Današnji dan, stoga, predstavlja prekretnicu – dan kada će se odlučiti o budućem smjeru Bosne i Hercegovine. Isplod situacije mogao bi iznenaditi mnoge, naglašavajući važnost ovog sastanka ne samo za sudionike, već i za cijelu zemlju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti