spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Dalmatinska janjetina postala zaštićeni hrvatski proizvod u EU

Dalmatinska janjetina je dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

Postupak zaštite naziva pokrenula je Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacije, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Dalmatinska janjetina.

Što je dalmatinska janjetina?

Dalmatinska janjetina je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovce, dalmatinske pramenke, koja su ojanjena, uzgojena i zaklana isključivo na području Dalmacije. Za proizvodnju “Dalmatinske janjetine” klanje janjadi obavlja se u dobi od 70 do 130 dana, kad dostižu tjelesnu masu od 15 do 28 kilograma. Dalmatinska janjetina nosi ime po uzgojnom području dalmatinske pramenke, Dalmaciji, ali i sam naziv Dalmacija potječe od ilirske riječi za ovcu, dalma ili delma.

“Posebno cijenjenu ‘Dalmatinsku janjetinu‘ koja se proizvodi na otocima, priobalju i krškim područjima Dalmatinske zagore odlikuju nježna struktura mišića bez izražene mramoriranosti, bijelih potkožnih i unutarnjih masnih naslaga. U usporedbi s drugim vrstama janjetine, meso ‘Dalmatinske janjetine‘ sadrži znatno manje masti, a potrošači prepoznaju i posebno cijene ,Dalmatinsku janjetinu, prije svega zbog mekanog i sočnog mišićnog tkiva te arome i okusa bez izraženog mirisa po ovčjem mesu”, objašnjava uz ostalo Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatska ima 40 zaštićenih proizvoda

Republika Hrvatska sada ima 40 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM