Subota, 16 siječnja, 2021

“DA Poliklinika” Kiseljak – “Cilj smo postavili visoko, a glavni fokus je na vraćanju osmijeha našim pacijentima!”

Pročitajte i ovo

Policija steže obruč: Turčin viđen na benzinskoj pumpi u Busovači, upadan jedan detalj

Nakon što je jutros, u mjestu Grablje kod Busovače, pronađen kombi kojim je Caner (Fuat) Taylanom, državljanin Republike Turske, sa...

Policija posjetila ugostiteljske objekte, pisane kazne vlasnicima i posjetiteljima

Sinoć su pripadnici PS Fojnica izvršili uvid u fojničke ugostiteljske objekte s ciljem provjere poštivanja higijensko-epidemioloških mjera. Brojni objekti u...

Najgori i najizvjesniji scenarij: 15 katastrofa koje prijete Hrvatskoj

Hrvatsku su lani pogodile dvije katastrofe – pandemija koronavirusa i potresi. Pandemija još traje, a posljedice potresa će se...
“DA Poliklinika” je prije 4 godine otvorila svoja vrata i vrlo brzo stekla mnoštvo pacijenata što je i dokaz kako se znanje i kvaliteta jako brzo prepoznaju.  U intervjuu za naš portal, razgovarali smo s direktoricom i ortodonticom, dr. spec. Zuhalj Gavaz.

FOTO: “DA Poliklinika” Kiseljak

Dr. Gavaz, možete li nam za početak reći nešto više o vama, vašoj ordinaciji i početku rada?

Od samog početka rada svoj cilj smo postavili visoko, a glavni fokus na vraćanju osmijeha svim našim pacijentima kroz polivalentne usluge koje nudimo na jednom mjestu. U naše tri suvremeno opremljene ordinacije nudimo sve iz područja opće stomatologije, endodoncije, estetske stomatologije, ortodoncije, parodontologije, fiksne i mobilne protetike (krunice, mostovi i proteze), pa sve do ugradnje zubnih implantata. Trenutno nas radi 4 specijalista i doktora stomatologije koji pokrivaju sve grane, uz administrativno osoblje i vanjske suradnike.


Koliko je teško pratiti sve te novosti u stomatologiji? Koliko se brzo stomatologija razvija?

Možemo reći da je danas dobro, ali i izazovno biti stomatolog jer zahvaljujući dostignućima struke i tehnologije možemo rutinski rješavati i najzahtjevnije slučajeve te podići kvalitetu života svojih pacijenata na višu razinu.

Bez upotrebe suvremenih tehnologija u svakodnevnom životu, izgubila bi se dinamika i brzina obavljanja brojnih procesa. Isto možemo reći i za stomatologiju: bez upotrebe najsuvremenijih tehnologija, brojni zahvati i dalje bi bili bolniji i dugotrajniji te bi zahtijevali veći broj dolazaka stomatologu.

U našoj poliklinici smatramo da je standard za kvalitetnu stomatološku praksu multidisciplinarni timski pristup u liječenju, gdje svaki specijalist rješava problem za koji je najstručniji, a pacijent u konačnici dobiva najkvalitetniju moguću terapiju.

Održavanje oralne higijene je svakodnevnica svakog čovjeka, ali koliko zapravo po Vašem iskustvu znamo/ne znamo pravilno prati zube i održavati higijenu zuba?

Osnovno pravilo kod oralne higijene odnosno higijene usne šupljine je odabrati pravu četkicu i pastu za zube, a zatim naravno izvoditi pranje pravilno i često. Svaka pasta ima neke svoje prednosti , a “Najbolja je ona koja se koristi”.

Jako bitno je imati svijest o uvođenju zdravih navika kod djece još od malih nogu. Učiti ih tehnikama pranja zuba i nadzirati u tome, a kada dijete počne samostalno obavljati oralnu higijenu roditelj ima veliku ulogu i dalje u kontrolama na koje bi trebalo voditi svoje dijete svakih 6 mjeseci. Iako su u početku, u ranom dječjem periodu prisutni samo mliječni zubi oni su vrlo značajni i njihovo trajnije održavanje u velikoj mjeri određuje adekvatan razvoj vilice, odnosno zuba u njoj.

Nerijetko među ljudima vlada ideja da je genetika presudna za zdravlje zuba i njihov lijep izgled. Je li to istina?

Ako su vaši preci imali „loše zube“ moguće je da ćete i vi imati takve probleme. Karijes je bolest prouzrokovana bakterijama, ali ima djece koja su mu sklona više nego neka druga, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je loš zagriz ili poremećaj u žvakanju uslijed nasljedne deformacije vilice koji dodatno olakšava sklonost brzom kvarenju i širenju bolesti zuba i desni.

S druge strane, ako su vaši roditelji ili djedovi i bake imali zdrave zube svejedno je potrebno voditi brigu o zdravlju svojih zuba i desni, unatoč dobroj genetici. Bez obzira na to što nema vidljivih problema sa zubima, pametno je posjetiti svog stomatologa barem dva puta godišnje zbog redovnog pregleda i čišćenja zubnog kamenca kako bi vaši zubi ostali zdravi te da bi prevenirali bolesti usne šupljine.

FOTO: “DA Poliklinika”

Koliko često se ljudi odlučuju na pregled zubi, prije nego osjete neku bol ili potrebu za intervencijom stomatologa?

Nažalost veoma mali broj pacijenata se javlja radi redovnog pregleda, bez da ih nešto boli ili smeta. Obično su to izbjeljivanje zubi ili neki vid estetskog rješenja za problem prednjih zuba koji im smeta. Kada su bočni zubi u pitanju, nerijetko se zanemaruju do te granice da kada se jave bude prekasno za manje korekcije, nego trebamo pristupiti kompleksnom tretmanu koji vremenski i financijski koštaju puno više neobavezan besplatan pregled.

 

Često čujemo kako je ortodoncija kraljica stomatologije. Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi poboljšati izgled svojih zubi, a time osmijeha i lica, ali jesu li osim estetske važnosti pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje cijelog stomatognatog sustava? 

Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi poboljšati izgled svojih zubi, a time osmijeha i lica, budući da su svjesni da je u današnje vrijeme estetika lica bitna u svim segmentima života. Lijepi zubi znatno pridonose podizanju samopouzdanja. Međutim, treba istaknuti kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost nego pozitivno utječe i na zdravlje cijelog stomatognatog sustava.

Cilj ortodoncije nije samo estetika i „ravni zubi“, već su pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Pravilno postavljeni zubi u vilici i međusobni odnosi, omogućavaju ravnomjeran prijenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomjerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u zglobu. Također, pravilno postavljeni zubi lakše se čiste što smanjuje mogućnost nastanka karijesa i bolesti parodonta.

U kojoj dobi bi trebao biti prvi posjet ortodontu? Ali nikad nije kasno za početak ortodontske terapije?

FOTO: “DA Poliklinika” Kiseljak

Za prvi pregled najbolja dob je između 7. i 8. godine djeteta.
Ovisno od vrste nepravilnosti ponekad je potrebno pratiti rast i razvoj pacijenta te u optimalno vrijeme započeti terapiju.
Iako većinu pacijenata nam čine djeca, u zadnje vrijeme sve veći je broj odraslih pacijenata kojima je potrebna ortodontska terapija ne samo radi ispravljanja ortodontske nepravilnosti nego i radi osiguranja povoljnih mjesta i uvjeta za protetsku i implantološku rehabilitaciju.
Starosna granica za početak terapije ne postoji, ali je bolje reći da za svakog pacijenta postoji optimalno vrijeme za početak u cilju postizanja najboljih rezultata.

Možete li nam reći koja je procedura postavljanja aparatića? 

FOTO: “DA Poliklinika” Kiseljak

Prvenstveno na prvom pregledu razgovaramo o problemu i napravimo klinički pregled. Uzimaju se otisci za studijske modele, fotografije pacijenta (intraoralno i ekstraoralno), OPG snimak (ortopantomograf), te ako je potrebno dodatno snimanje TR (telerendgen) kojim ćemo donijeti konačnu odluku za započinjanje i plan terapije.

Postava aparatića traje oko 50 minuta po vilici i apsolutno je bezbolna. Pacijentima je nelagodno jedino zato što moraju nešto duže držati usta otvorena bez pauze i ispiranja. Obično se prvo postavlja u gornju vilicu, a poslije izvjesnog vremena u donju, ovisno od anomalije.

Koje vrste mobilnih i fiksnih aparatića nudite?

Za naše najmlađe pacijente, koji još rastu i razvijaju se, tu su mobilni ortodontski aparati. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obje vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Važno je naglasiti da kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata je izuzetno važna suradnja i želja djeteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspješna.

Od fiksnih aparata imamo klasične ili konvencionalne bravice najčešće korištene. Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje zbog svojih mehaničkih svojstava smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove podjele na klasične i samoligirajuće, postoji podjela na estetske i metalne bravice. Estetske bravice prividno „nestaju“ na caklini zuba i dobro je rješenje za osobe koje ne žele da aparatić bude vidljiv iz poslovnih ili nekih privatnih razloga.

Koliko često pacijenti moraju dolaziti na redovne kontrole? Postoji li neko rješenje za one pacijente koji ne žive u BiH i nisu u mogućnosti dolaziti na uobičajno česte kontrole?

Kontrole su svaka 4-6 tjedna. Vrsta bravica na aparatu koje će se postaviti ovisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cijene. Ako plan terapije ne zahtijeva vađenje zuba i kompleksniju radnju zatvaranja prostora onda suvremenim materijalima možemo dogovoriti razmake kontrola do 2 mjeseca ili nešto više. Za naše pacijente koji žive vani te su spriječeni dolaziti često nudimo takve opcije uz samoligirajuće bravice.

Mnoge plaši činjenica da nakon postavljanja aparatića se javlja blaga bol i nelagoda, kao i poteškoće u ishrani, koliko je to zapravo opravdan strah?

Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osjetljiviji i možete osjećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posljedica djelovanja sile na zube.

Fiksni aparat zahtijeva više vremena i truda oko oralne higijene jer bravice koje su zalijepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati poslije svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Izbjegavati hranu koja se lijepi po zubima i bravicama (karamele, žvake) i paziti posebno na tvrdu hranu i orašaste plodove kao i na izbjegavanje otkidanja hrane zubima.

Nakon skidanja aparatića slijedi nošenje retencijske naprave, što je to, koliko dugo se nosi i zašto je potrebno nositi je uopće?

Nakon završene ortodontske terapije slijedi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobiva retencionu napravu koja može biti: fiksna ili mobilna, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju.

Ako pacijent ne nosi svoj retiner, onda doktor ne može garantirati stabilnost rezultata. Vrijeme nošenja retencionog aparata zavisi od anomalije i starosti pacijenta, a kod odraslih pacijenata retencijska faza je uglavnom doživotna.

Koju biste poruku, odnosno savjet, uputili pacijentima, a ujedno i našim čitatejima?

Glavni savjet je da brinete o svom oralnom zdravlju i izgradite naviku redovne posjete svom stomatologu jer stvarno ne grizemo – barem mi u našoj poliklinici ne. Naglasila bih da svima stojimo na raspolaganju za preglede, konzultacije ili mišljenje koje je svakako dobro čuti ako se dvoumite oko nečega, a naš multidisciplinarni tim će se pobrinuti da svima ponudi adekvatnu terapiju i ugodno iskustvo posjete stomatologu.

Želim svim čitateljima temeljito četkanje zuba do prvog sljedećeg viđenja!

Za zakazivanje vašeg termina ili više informacija pozovite broj: 030/334-455, ili se javite na Facebook ili Instagram stranicu DA Poliklinike.
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka – 09:00- 20:00 sati.

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Zašto je ubojici koji je uhićen u Busovači trebalo 110 tisuća KM?

Ironija je da su ubijeni poznavali ubojicu iz Turske, s obzirom na to da je imao fast-food na ulazu...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo