spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Čović: Nijedna odluka na Vijeću ministara i u Vladi FBiH neće se donositi preglasavanjem, uskoro Vlade u HNŽ, ŽSB i HBŽ

Završen je XIV. izborni Sabor HDZ-a BiH na kojem su izaslanici stranke jednoglasno potvrdili da će dr. Dragan Čović nastaviti voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu.

Nakon sjednice Sabora medijima se obratio predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazavši kako usvojeni program i strategija na Saboru moraju se do 2030. godine provesti do kraja i s jednom novom energijom.

„Ona bi trebala osigurati da kroz koordinirano djelovanje stvorimo ambijent da već ove godine možemo kazati da smo ispunili sve ono što se od nas očekivalo kada je u pitanju integracijska aktivnost i izborno zakonodavstvo, odnosno da se do kraja posvetimo ekonomskim i socijalnim pitanjima i definiranju osnovnih standarda funkcioniranja pravne države BiH“, ističe predsjednik Čović.

Dodao je kako u tome žele biti predvodnici te je pozvao sve prijatelje iz partnerskih stranaka koji su danas bili kao gosti na Saboru da to urade u “jednom snažnom zajedništvu”, prenijela je Fena.

„Uvjeren sam da za to postoji i vrlo jasna ambicija i nova energija, novi zamah i dovoljno poticaja da se više ne bavimo sami sobom i da se okrenemo budućnosti“, ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nakon Sabora.

Komentirajući svoju izjavu kako niti jedna odluka u Vladi F BiH niti i u Vijeću ministara neće biti donesena preglasavanjem bilo koga, dr. Čović je istaknuo da se sve zasniva na povjerenju.

„Nema razloga da se ijedna točka donese preglasavanjem i ako je to koalicija ili partnerstvo, onda to treba raspraviti,a tek onda donijeti najbolje rješenje, pogotovo kada su u pitanju zakonska rješenja“, komentirao je predsjednik Čović.

Što se tiče formiranja vlasti u tri preostale županije (HBŽ, HNŽ i Središnja Bosna), predsjednik HDZ-a BiH dr. Čović je uvjerenja da će se i taj posao završiti za dvadesetak dana.

„Nema razloga za prolongiranje, više je pitanje kako ubrzano odgovoriti ako je u pitanju mijenjanje resora itd. Također, nema razloga da ijednoga partnera eliminiramo iz pregovora“, kazao je.

Na upit u kojem je trenutku Hrvatski narodni sabor BiH, odnosno, HDZ BiH odlučio da im SDA, dugogodišnji partner neće biti partner, predsjednik Čović je rekao da je ključni problem nepovjerenje zadnje dvije godine i nevjerodostojnost.

„To je trenutak kada su predvodnici te politike, gospodin Izetbegović i kolege kazali da je u njihovoj strategiji taktika bila doći do dogovora, a onda svjesno to koristili u kampanji kao jednu prednost da nisu podlegli pritisku HDZ-a za dokumente koji su potpisali. Znači, ne možete za partnere imati nekoga s kim trgujete, pregovarate, politički usuglašavate dvije godine i kad potpišete dokument pred čitavim svijetom, a stotine vaših kamera je bilo kad smo potpisivali, onda kazati: „Mi smo se malo šalili“. To je neozbiljno, to je neodgovorno“, zaključio je predsjednik Čović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM