spot_img

Članovi kolegija obaju domova PSBiH razgovarali sa šefom Izaslanstva i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Članovi kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) predsjedatelj Zastupničkog doma Marinko Čavara, zamjenici predsjedatelja Zastupničkog doma, predsjedatelj Doma naroda, zamjenik predsjedatelja Doma naroda i, u ime zamjenika predsjedatelja Doma naroda dr. Dragana Čovića, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš, razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Izaslanstva i specijalnim predstavnikom Europske unije (EU) u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Veleposlanik Sattler predstavio je tijekom sastanka ovogodišnje Izvješće Europske komisije o BiH u kome je Europska komisija dala preporuku za otvaranje pristupnih pregovora s našom zemljom nakon postizanja potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo. Ocjenjujući Izvješće Europske komisije kao dobar, sveobuhvatan i uravnotežen prikaz situacije u BiH, veleposlanik Sattler posebno se osvrnuo na napredak koji je postignut u institucijama BiH usvajanjem paketa reformskih zakona, te usklađivanjem vanjske i sigurnosne politike BiH sa politikom EU.

Govoreći o postignutom napretku, koji je prepoznat u Izvješću Europske komisije, veleposlanik Sattler zahvalio se vodstvu obaju domova PSBiH na izravnom doprinosu u uspostavi i aktiviranju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta (POSP) čime je ispunjen jedan od 14 prioriteta Europske komisije. Uputio je i poruku najvišim dužnosnicima PSBiH da bi naša zemlja u narednih nekoliko mjeseci trebala iskoristiti prigodu, usvoji nekoliko reformskih zakona i pripremi se za odluku o otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Veleposlanik Sattler govorio je i o sredstvima iz Plana rasta EU za zemlje Zapadnog Balkana, ističući kako je BiH već dostavila Plan reformi čije bi ispunjavanje omogućilo povlačenje sredstava iz Plana rasta i izražavajući želju da BiH povuče sredstva u iznosu od milijardu eura, što bi značajno doprinijelo snažnijem ekonomskom rastu naše zemlje.

Članovi vodstva obaju domova PSBiH zahvalili su se veleposlaniku Sattleru na angažmanu Izaslanstva EU u BiH i doprinosu daljnjem kretanju BiH na europskom putu. U svojim izlaganjima istaknuli su da bi odluka o otvaranju pregovora predstavljala snažan podstrek za sve institucije i građane BiH, te naglasili potrebu da se, u češćim razgovorima sa dužnosnicima EU, zajedno radi na postizanju konsenzusa unutar država članica EU oko nastavka procesa proširenja na zemlje članice Zapadnog Balkana.

Iznoseći dojmove sa Drugog političkog foruma na visokoj razini između EU i BiH, koji je 5. prosinca održan u Bruxellesu, najviši dužnosnici PSBiH kazali su kako postoji raspoloženje da se do ožujka iduće godine napravi kredibilan iskorak s ciljem otvaranja pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU. S tim u svezi, kazali su kako bi zaustavljanje europskog puta BiH imalo negativne učinke na raspoloženje građana BiH, te otvorilo prostor za utjecaje drugih u zemljama Zapadnog Balkana. Izražavajući uvjerenje da BiH i Zapadni Balkan, kako je rečeno, predstavljaju unutarnje dvorište EU i da neće ostati u europskoj čekaonici, članovi vodstva obaju domova PSBiH apelirali su na pozitivan i uravnotežen pristup svih članica EU u svezi sa nastavkom procesa proširenja i daljnjim kretanjem BiH na putu ka članstvu u EU.

(parlament.ba)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti