spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Čipsun, Tajson, Iso i Alen posjekli 20 stabala bukve i napravili štetu od 2.200 KM

Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Kovačević Alena (31), Jusupović Dženana zvani Čipun (23), Begić Amira zvani Tajson (26) i Mujaković Islama zvani Iso (21) zbog krivičnog djela šumska krađa.

Prema optužnici, oni su u veljači ove godine na području Općine Zavidović posjekli 20 stabala bukve te tako napravili štetu od skoro 2.200 KM.

Prvo su 9. veljače u šumi državne svojine u reonu Suhe kojom gazduje Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona, bez prethodnog odobrenja nadležnog organa posjekli i prisvojili osamnaest stabala bukve, plemenitih i ostalih lišćara, ukupne bruto drvne mase 13,64 m3, te time napravili štetu u iznosi od 1380,92 KM.

Ponovo su se vratili na isto mjesto 12. veljače, ali ovaj put samo Kovačević Alen i Jusupović Dženan, te su posjekli i prisvojili dva stabala bukve, ukupne bruto drvne mase 8,17 m3, čime su oštetili Kantonalnu upravu za šumarstvo ZDK za iznos od 758,76 KM.

Optuženi su da su zajedno radi krađe u šumi oborili stabla, a količina oborenog drveta je veća od pet kubnih metra, čime su počinili krivično djelo “Šumska krađa”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM